Vi kräver barnrättsprövning i kommunens beslut

"Från och med 1 juli är bara ett fåtal fritidshem öppna och många barn får inte ha sin första tid på hemmaplan med sina lärare förrän i augusti" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

"Från och med 1 juli är bara ett fåtal fritidshem öppna och många barn får inte ha sin första tid på hemmaplan med sina lärare förrän i augusti" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-05-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I december har kommunen tagit ett beslut gällande övergång från förskola till fritidshem. Från och med i år kommer övergång från förskola till fritidshem för barn som ska börja förskoleklass ske den 1 juli i stället för den 1 augusti. Vad innebär det i praktiken?

Från och med 1 juli är bara ett fåtal fritidshem öppna och många barn får inte ha sin första tid på hemmaplan med sina lärare förrän i augusti. Det gäller till exempel barn som börjar i Stigtomta, Råby, Västra skolan, med mera. De vårdnadshavare som vi har pratat med kan inte tänka sig att lämna sina sexåringar på detta sätt till okänd personal, på annan skola och utan inskolning och visar stor oro och förtvivlan mot detta scenario. 

Hur kunde man ta ett sådant beslut? Man struntade helt enkelt i att göra en barnrättsprövning, vilket man ska göra vid alla beslut som berör barn! När vi uppmärksammade alla elva ledamöter i barn- och ungdomsnämnden på detta, fick vi tyvärr inte ett enda svar. Vi väntar fortfarande! I det läget väljer kommunen, som är fullt medveten om att de missade att göra en barnrättsprövning, att ändå verkställa beslutet som inte har fått laga kraft! En myndighet har inte rätt - bara för att de är en myndighet.

Vi, däremot, står upp för våra barn och kämpar för deras rättigheter! Nu uppmanar vi barn- och ungdomsnämnden att ta sitt ansvar och genast avbryta verkställandet av det här beslutet som togs utan någon som helst tanke om barnens bästa!