Vi mÄste och kan bli sÄ mycket bÀttre

Chefredaktör Eva Burman om representativiteten i samhÀllet och i tidningen, som kan bli bÀttre. Som mÄste bli bÀttre. Och förÀndring börjar alltid med dig sjÀlv.

Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Foto: Mikael Andersson

Krönika2022-03-08 05:24
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I dag Àr det internationella kvinnodagen. Och vi kan Äterigen summera ett Är som inte nÄr upp till en jÀmn representativitet. I vÄr kartlÀggning över lönegapet i Sörmland kan vi konstatera att det fortsatt Àr för högt. 5,8 procent högre för mÀn. Det Àr visserligen bÀttre Àn rikssnittet, som ligger pÄ 9,8 procent.

I Eskilstuna Ă€r lönegapet störst, 9,4 procent. DĂ€r tjĂ€nar en kvinna i genomsnitt 31 800 kronor medan en man tjĂ€nar i genomsnitt 35 100 kronor. I Flen ligger gapet pĂ„ 7,3 procent, visar siffror som SCB tagit fram Ă„t Svensk kvinnolobby.

Men representativiteten ska ocksÄ avspegla sig i spalterna hos oss inom Sörmlands Media. Förra Äret lovade vi er att fokusera pÄ frÄgan om kön, Älder och mÄngfald. Hur har det dÄ gÄtt?

Det korta svaret Ă€r – sĂ„ dĂ€r.

Vi har inte lyckats nÄ vÄrt mÄl pÄ 50/50. Trots ett tydligt fokus, veckovisa uppföljningar och att reportrarna fÄr sina egna genusmÄl redovisade pÄ artikelnivÄ. RÀknar vi in andelen kvinnor eller könsneutralt innehÄll i spalterna nÄr vi 43 procent. För ett Är sedan snittade vi pÄ 30 procent. Det Àr visserligen 13 procentenheter bÀttre. Men vi Àr inte nöjda.

Allra svÄrast har det varit att förÀndra sporten, som inte haft samma positiva utveckling. Detta eftersom vi har fokus pÄ den bÀsta sporten och de högsta serierna oavsett kön. Och kvinnor har fÀrre divisioner. UtgÄr vi strikt frÄn seriesystemen, straffar det representativiteten. I Eskilstuna ligger United högst i serien av alla lag, Àven bland herrlagen. De fÄr dÀrför mest utrymme och fokus. Men sen Àr det mest herrsport.

Vi tÀnker att detta inte duger. Ska vi nÄ mÄlet mÄste vi prioritera annorlunda och inte stirra oss blinda pÄ seriesystemet.

Ett omrÄde vid dÀr vi tagit ett rejÀlt omtag, som ocksÄ mÀrks i spalterna, Àr Älder och mÄngfald. Sedan förra Ärets har vi ett tydligare fokus pÄ mÀnniskor frÄn annan bakgrund samt pÄ yngre personer, dÄ fokus traditionellt varit innehÄll som riktar sig till dem som Àr Àldre Àn 50 Är.

Men till syvende och sist sĂ„ blir vi aldrig mer representativa Ă€n det samhĂ€lle vi ska spegla. Ska vi intervjua högst ansvariga i en myndighet, pĂ„ ett företag eller i en organisation sĂ„ Ă€r personen alldeles för ofta en man. Och det handlar givetvis inte om kompetens. Vi gillar helt enkelt att omge oss av mĂ€nniskor som oss sjĂ€lva. Ska vi bli bĂ€ttre mĂ„ste vi tĂ€nka om – och göra rĂ€tt.