Alla som jobbar behövs oavsett var de Àr födda

Arbetskraftsinvandring Àr ett mÄste för Sverige.

Utmaningarna med kompetensförsörjningen Àr ett problem som politiken har att hantera. Att dÄ strama Ät arbetskraftsinvandringen skulle bara leda till att bristen pÄ arbetskraft blir Ànnu större.

Utmaningarna med kompetensförsörjningen Àr ett problem som politiken har att hantera. Att dÄ strama Ät arbetskraftsinvandringen skulle bara leda till att bristen pÄ arbetskraft blir Ànnu större.

Foto: Junge, Heiko

Ledare2023-02-25 08:20
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den svenska debatten om arbetskraftsinvandring har intensifierats pĂ„ sistone. I Tidöavtalet har regeringspartierna, tillsammans med Sverigedemokraterna, kompromissat om att skĂ€ra ner pĂ„ arbetskraftsinvandringen. I förra veckan presenterade Ă€ven regeringen tillĂ€ggsdirektiv som skĂ€rper villkoren för detta. Det uttalade syftet Ă€r att premiera den sĂ„ kallade “högkvalificerade arbetskraftsinvandringen”. 

Parallellt med detta hĂ„ller Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin pĂ„ att veva mot Sverigedemokraterna, i en anklagelse i Expressen (20/2) om att SD blivit för “liberala” i frĂ„gan om arbetskraftsinvandringen. S försöker alltsĂ„ starta nĂ„gon form av tĂ€vling, mot Sverigedemokraterna, om vilket parti som verkligen Ă€r mest kritisk mot invandrare som kommer hit för att jobba.

NĂ€r bĂ„de regeringsunderlaget och Sveriges största parti stĂ€ller sig kritiska mot invandrad kompetens som möter ett faktiskt behov, visar det att arbetskraftsinvandringen stĂ„r inför ett stort hot frĂ„n politiskt hĂ„ll. Det Ă€r beklagligt och farligt för samhĂ€llet i stort. 

Sverige Ă€r i enormt behov av just arbetskraftsinvandring. I dagslĂ€get har Sverige en extrem brist pĂ„ kompetent och specialiserad arbetskraft. Samtidigt som regeringen, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill begrĂ€nsa denna typ av invandring skriker svenska företag och svenska industrier efter mer kompetent arbetskraft, rĂ€tt personer. 

Utmaningarna med kompetensförsörjningen Ă€r ett problem som politiken har att hantera. Att dĂ„ strama Ă„t arbetskraftsinvandringen skulle bara leda till att bristen pĂ„ arbetskraft blir Ă€nnu större. Företagen skulle fĂ„ Ă€nnu svĂ„rare att rekrytera den kompetens som behövs. I förlĂ€ngningen minskar ocksĂ„ tillvĂ€xten. En borgerlig regering borde rimligen ha som en av sina utgĂ„ngspunkter att föra en politik som ökar tillvĂ€xten, inte försvagar den. 

Trots att sĂ„vĂ€l Socialdemokraterna som Sverigedemokraterna hĂ€vdar att svenska jobb ska gĂ„ till bara svenskar ger de inga tydliga och konkreta svar pĂ„ hur glappet som vi idag ser i kompetensförsörjningen ska mötas. Regeringen presenterar inte heller, i sitt handlingsprogram med SD, ett reformpaket som syftar till möta de problem som vi stĂ„r inför med brist pĂ„ tillgĂ€nglig kompetens. 

Det Àr beklagligt att en sÄ stor del av riksdagens partier vÀljer att betrakta arbetskraftsinvandring som nÄgot farligt eller skadligt. I synnerhet nÀr det Àr just det som Sverige behöver.