Barn skjuter på någons uppdrag. Det är den våldsamma cocktail som på kort tid har drabbat Nyköping: två skjutningar på en och samma krog. För många så kommer nog den här vågen av våldsamhet som ett markant brott mot en lugnare tid i år. Statistiken talar ett annat språk.
I polisområde Öst har det enligt polisens statistik varit lika många skjutningar fram till april i år som vid motsvarande tid i fjol, 15 händelser under fyra de första månaderna 2023 och 2024. I sammanhanget ska också sägas att fjolårets våldsamheter som ägde rum i vår direkta närmiljö – skjutningar och brandattentat – i främst präglade sensommaren och den tidiga hösten.
Statistiken berör ett helt polisområde, inte bara östra Sörmland. Det är nog först när det sker något här, i vår faktiska närmiljö, som det blir mer påtagligt.
Johan Levin, chef för lokalpolisområde Nyköping, sätter fingret på en märklighet i det läge som är. Hans beskrivning i SN från förra veckan är att det här är en form av personbegränsat krig, "en ganska snäv krets". Med mer specifika hotbilder. Likt det som skakade Nyköping i fjol.
Skjutningarna är något som polisen på ett ungefär vet hur dessa dåd uppkommer och vilka sammanhangen är. Därför ska alltså riskerna för allmänheten ses som begränsade. Gott så, men inte tröst nog.
Efter det som skedde i fredags formulerar sig också polisen betydligt skarpare. "Det är ren tur att det här inte fick mer katastrofala följder", säger Daniel Eriksson, Nyköpingspolisens chef för grova brott.
I nattlivet flockas folk till krogar, barer och restauranger. Trots allt. Liv Fredheim i bandet som skulle ha spelat på Star bar i fredags, ger nog i SN en röst till en väl spridd känsla i nattmiljön: ”Nu skjuts det så jävla mycket. Men det känns ändå ganska tryggt.”
Känslan att ”det där drabbar inte mig, för jag har inget med detta att göra” är inte orimlig. Många känner nog så.
På samma gång är detta ett förrädiskt lugn.
Den kraftsamling som polisen aviserade i vårt närområde efter det första dådet behöver hållas i och fördjupas. Någonstans hittade den här minderåriga förövaren till en samtalsmiljö som levererade både vapen och argument nog för att begå dådet. De kontaktnät som skakar fram tonåringar villiga att skjuta behöver krossas. Annars fortsätter detta.
Rikspolischefen Petra Lundh har sedan tidigare samlat ett nationellt råd för att stoppa rekrytering av unga till grov brottslighet. Mångas krafter behövs, på många håll.
För många Nyköpingsbor är nattlivet ett sätt att fira helg och umgås med andra. För andra är det ännu ett arbetspass i yrkeslivet. Kvällar och nätter är mångas arbetsmiljö, med arbetsmiljölagar och skyddsombud.
Trots att ingen har skadats i de senaste dåden finns här ett allvar som inte får sorteras bort. Minderåriga förövare med skarpa vapen är inte – och kommer aldrig vara – något förutsägbart.