Clarhaut: rÀtt tillfÀlle att ta nÀsta steg

2,5 Är som huvudtrÀnare, nÀstan fyra Är i klubben. Men nu gÄr amerikanen Brian Clarhaut vidare. NÄgon fortsÀttning i Bissarna blir det inte.

I 2,5 Är har Brian Clarhaut varit huvudtrÀnare i Bissarna. Mer blir det inte. Klubben fÄr jaga en ny trÀnare.

I 2,5 Är har Brian Clarhaut varit huvudtrÀnare i Bissarna. Mer blir det inte. Klubben fÄr jaga en ny trÀnare.

Foto: Sandra Nordin

Fotboll2019-11-15 19:03

Bissarnas klubbchef Patrik Berglin hade blivit lovad besked av Brian Clarhaut om framtiden den hÀr veckan. Vid 22.30 pÄ torsdagskvÀllen fick Berglin samtalet. Clarhaut hade beslutat sig för att tacka nej till en fortsÀttning.

Blev du förvÄnad?

– Nej.

Varför inte det?

– VĂ€nskapen och respekten för varandra Ă€r sĂ„ stor att vi bĂ„da vet vad vi har jobbat med (gĂ€llande framtiden).

Berglin vet att det funnits och finns intresse för Clarhaut. En klubb har ringt och hört sig för. Att amerikanen blir kvar i Sverige tar Berglin för givet.

Är han redo för superettan?

– Om han hamnar i Superettan Ă€r han redo för Superettan.

PÄ ett sÀtt sörjer Bissarnas klubbchef att man tappar sin huvudtrÀnare de 2,5 senaste Ären.

– Vi hade gĂ€rna sett att vi fĂ„tt den kontinuiteten. Samtidigt har Brian varit hĂ€r sĂ„ lĂ€nge att han varit kontinuitet.

ResultatmĂ€ssigt har Clarhauts sejour i Bissarna kanske inte varit sĂ„ lyckad. Men Berglin hittar mĂ„nga positiva kvaliteter hos trĂ€naren som nu lĂ€mnar. 

– Jag tror det Ă€r mĂ„nga spelare som lĂ€rt sig mycket taktiskt. Hans tjurskallighet och vinnarskalle har ocksĂ„ varit positiv. Han har haft ett driv hela veckorna.

Bissarna stÄr inte handfallna med amerikanens nej. De har parallellt Àven jobbat med ett par stycken andra trÀnaralternativ. Intervjuer har ocksÄ gjorts.

– Men nu ska vi andas lite över helgen och ta nĂ€sta steg nĂ€sta vecka. Vi mĂ„ste ocksĂ„ smĂ€lta det hĂ€r. DĂ„ ska vi besluta om "den hĂ€r vill vi fortsĂ€tta med", sĂ€ger Berglin.

Klubben sÀtter ingen tidsgrÀns. Kravbilden man satt mÄste stÀmma helt.

– Vi kommer inte att förhasta oss.

Eftersom Bissarna varit trĂ€ningslediga denna vecka har Brian besökt sin flickvĂ€n i Österrike. Men pĂ„ torsdagen var han i alla fall i Sverige igen.

– GĂ„rdagens beslut var ett mycket svĂ„rt beslut att ta. Jag kommer alltid att vara tacksam till Bissarna och Nyköping som blev mitt hem och min familj. Klubben litade pĂ„ mig och lĂ€t mig leda laget. Jag har hela tiden gjort det uppbackad av Patrik Berglin och ordförande Pelle Fröberg, sĂ€ger Brian.

– Men jag kĂ€nde att det nu var rĂ€tt tillfĂ€lle för mig att ta nĂ€sta steg i min karriĂ€r. Jag har varit i klubben i fyra Ă„r och det Ă€r viktigt att en klubb hela tiden utvecklas och fĂ„r ny input. Men jag har verkligen gillat den fotboll vi utvecklat under min tid, fortsĂ€tter Brian.

Han konstaterar att det Ă€r lite lustigt att han slutar sina 2,5 Ă„r som huvudtrĂ€nare precis som han började, men en fin resultatrad. Han Ă€r mest nöjd med att ha utvecklat spelare som idag finns i allsvenskan och superettan. Plockar fram cupsegrarna över Örebro och Sundsvall som enskilda matcher han vĂ€rdesĂ€tter högt. DĂ„ laget slog ur underlĂ€ge men vann mot de allsvenska lagen.

– I seriespelet Ă€r det nog lite för mĂ„nga matcher för att kunna nĂ€mna alla. Men bortamatchen mot Arameisk Syrianska 2017 var en otroligt skön seger. Varje gĂ„ng vi passerar planen pĂ„ E4:an in mot Stockholm tĂ€nker jag pĂ„ den matchen.

I sociala medier har Brian placerats som ny trÀnaren först i Brommapojkarna, nu senast i superettannykomlingen UmeÄ FC. BP-spÄret Àr avfÀrdat. De har gjort klart med ett annat amerikanskt trÀnaralternativ. Men vad SN-sporten erfar fanns kontakter tagna mellan Clarhaut och BP.

UmeÄ-spÄret lever dock. Men Clarhaut vill inte svara pÄ substansen i detta.

– Vad som hĂ€nder nĂ€rmast för mig kan jag inte svara pĂ„. Jag kan inte kommentera de spekulationer runt mig och olika klubbar som finns. Men jag har alltid varit förtjust i Sverige och verkligen gillat tiden hĂ€r, sĂ€ger Clarhaut.

Brian vid sin arbetsplats pÄ Bissarnas kansli. Sista november gÄr kontraktet med klubben ut.
Brian vid sin arbetsplats pÄ Bissarnas kansli. Sista november gÄr kontraktet med klubben ut.
Brian Clarhaut

Ålder: 33 Ă„r.

Nationalitet: Amerikan.

Bakgrund: Kom till Bissarna vĂ„ren 2016 i studiesyfte. NĂ€r assisterande trĂ€naren Fouzi Benbouzid tvingades hoppa av under det Ă„ret fick han assisteranderollen. NĂ€r sedan huvudtrĂ€naren John Wall lĂ€mnade hösten 2017 tog Clarhaut över. Först sĂ€songen ut. Sedan pĂ„ permanent basis 2018 och -19. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!