Hampus Lithén lyfte mer Àn nÄgonsin tidigare

OnlinetĂ€vling med EM-kvalstatus. DĂ„ fick redan EM-klare RĂ„bykillen Hampus LithĂ©n upp 205 kilo i stöt – inofficiellt svenskt rekord.

Hampus LithĂ©n har förbĂ€ttrat sig mycket tekniskt i ryckmomentet, men flytet i slutdraget mĂ„ste han slipa pĂ„ tillsammans med sin trĂ€nare Mats Aronsson – sköts mestadels pĂ„ distans filmklipp i skytteltrafik.

Hampus LithĂ©n har förbĂ€ttrat sig mycket tekniskt i ryckmomentet, men flytet i slutdraget mĂ„ste han slipa pĂ„ tillsammans med sin trĂ€nare Mats Aronsson – sköts mestadels pĂ„ distans filmklipp i skytteltrafik.

Foto: Tomas Larsson

Tyngdlyftning2021-02-08 18:15

– Alla lyftare filmade allt frĂ„n invĂ€gning tre försök i ryck och stöt. Men för att det ska vara godkĂ€nt svenskt rekord mĂ„ste tre domare med rĂ€tt kompetens vara nĂ€rvarande, förklarar Hampus LithĂ©n.

Han tog 205 kilo i det andra lyftet. Men det bĂ€sta resultatmĂ€ssiga lyftet i karriĂ€ren kĂ€ndes faktiskt inte speciellt bra.  

– Nej, det var ett ganska kostsamt lyft, ett slarvigt lyft – kĂ€nns att jag har mycket mer i kroppen. Men det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga exakt hur mycket...

LithĂ©n avstod det tredje för att inte riskera skada. 

– Sedan var det ett ganska dumt beslut att vara med och lira lite hockey nĂ€r de hade spolat upp uterinken i RĂ„by. Jag har rejĂ€lt ont i kroppen nu, men det Ă€r jĂ€vligt kul med hockey, sĂ€ger Hampus med ett skratt. 

I det inledande stötmomentet gick 150 och 155 kilo som pÄ rÀls.

– Sedan var jag ganska nĂ€ra pĂ„ 160 i tredje lyftet. Det hade varit pers.

Han fick nöja sig med personligt rekord i sÄvÀl stöt som 360 kilo i totalen.

– Ja, att slĂ„ pers med tvĂ„ kilo pĂ„ nĂ„gon slags tĂ€vling var ett bra besked nu nĂ€r jag börjar ladda inför EM i Moskva i april. 

Är det svĂ„rare att prestera i en sĂ„ pass konstlad tĂ€vling?

– Framför allt var min enda toppning att ta det lite lugnare pĂ„ fredagstrĂ€ningen och vila pĂ„ lördagen. Sedan var alla tvungna att lasta pĂ„ vikterna sjĂ€lv i stĂ€llet för att bara sĂ€tta sig och vila mellan lyften. Men jag gjorde det bĂ€sta av situationen och gĂ„r lite framĂ„t hela tiden, kilo för kilo – kĂ€nner mig allt starkare.

SÄ du Àr nöjd?

– Jag Ă€r egentligen aldrig nöjd, i alla fall inte förrĂ€n jag lyfter 227 som Ă€r det riktiga svenska rekordet.

Det gamla rekorden ströks dÄ viktklasserna justerades. Eskilstunalyftaren Jim Gyllenhammar passerade 400 kilo totalt; hela 177 ryck och 226 i stöt sticker ut relativt alla andra viktklasser.

– Den dagen som jag lyfter 227 Ă€r jag klar, i sĂ„ fall Ă€r jag ju starkast i landet genom tiderna...

Och det kÀnns vÀl inte HELT omöjligt pÄ nÄgra Ärs sikt?

– Nej, absolut inte – hade det gjort det sĂ„ hade jag inte hĂ„llit pĂ„.

Hur Àr upplÀgget fram till EM?

– Just nu Ă€r det bara att kötta pĂ„; trĂ€na pĂ„ sĂ„ mycket som kroppen hĂ„ller för. Mentalt Ă€r det skönt inte ge bort nĂ„tt. Jag har svĂ„rt att VILA och ta igen mig efter tĂ€vlingar som sliter mycket, men mĂ„st ta det lite mera försiktigt i tre dagar.

Vad blir viktigast pÄ vÀgen till Moskva?

–Framför allt öka benstyrkan, men ocksĂ„ försöka hitta de tekniska detaljerna, flytet slutdraget i ryck tillsammans med min trĂ€nare Mats Aronsson. Jag har ingen riktig grundkĂ€nsla, Ă€r ganska explosiv men saknar feelingen. Jag och Mats försöker ”hacka upp” lyftet i smĂ„ delar.

Det kan vara bĂ„de jobbigt och trĂ„kigt mĂ„nga dagar att enbart nöta pĂ„ med de delar i lyftningen som Ă€r minst bra


– Jag Ă€r ju hyfsat okej pĂ„ vissa grejor, men det Ă€r ju ingen idĂ© att Ă„ka till gymmet och glassa med de momenten. Jag Ă„ker ju och trĂ€nar pĂ„ det som jag Ă€r dĂ„lig pĂ„ och det Ă€r absolut inte alltid sĂ„ kul. 

Men de hĂ€r resultaten gav i alla fall inspiration. 

– Ja, absolut! Det hĂ€r Ă€r det nĂ€rmsta jag har varit 160. SmĂ„grejor som fattas, kanske hade rĂ€ckt med ett försök till – men nu har man ju tre.

EM blev coronauppskjutet tvĂ„ gĂ„nger förra Ă„ret – kĂ€nns inte i början av april vĂ€l optimistiskt?

– Dessutom Ă€r det ju inte bara coronan som Ă€r lite oroligt med Moskva-EM...men jag Ă€r instĂ€lld pĂ„ att tĂ€vla och göra riktigt bra resultat dĂ„. Skulle det inte bli EM sĂ„ fĂ„r jag hitta en hemmatĂ€vling.

Vintern 2021 fĂ„r man sjĂ€lv plocka upp vikterna pĂ„ det svenska EM-kvalet – för att undvika onödig kontakt. Redan EM-klare Hampus LithĂ©n gjorde Ă€ndĂ„ sitt bĂ€sta resultat nĂ„gonsin i stöt och i totalen.
Vintern 2021 fĂ„r man sjĂ€lv plocka upp vikterna pĂ„ det svenska EM-kvalet – för att undvika onödig kontakt. Redan EM-klare Hampus LithĂ©n gjorde Ă€ndĂ„ sitt bĂ€sta resultat nĂ„gonsin i stöt och i totalen.
Tungviktare frÄn RÄby

Namn: Hampus Lithén.

Ålder: 28 Ă„r, fyller 29 just efter EM i april.

Viktklass: supertungvikt, plus 109 kilo. 

FrÄn: RÄby.

Bor: Nyköping.

Klubb: HAK Greppet, Helsingborg, som Àr regerande svenska lagmÀstare.

Tidigare klubb: Trosa Atletik.

Personliga rekord: 158 kilo i ryck, 205 kilo i stöt och 360 kilo i sammanlagda momentet i en tÀvling.

Aktuell: Laddar inför EM i Moskva 3–11 april.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!