– Jag tycker att det ska bli jätteroligt att få köra igång en helt ny anläggning, att ha en egen budget och att kunna ta in personalen. Vi kan sätta en bra kultur direkt och få in rätt kompetens, säger Olov Zakrisson.

En stående punkt vid företagsluncherna är att Hans Rainer, näringslivsansvarig vid Oxelösunds kommun, intervjuar aktuella personer. Olov Zakrisson berättade i intervjun att han i mitten av augusti kommer att tillträda sin nya tjänst som produktionschef för den fabrik som Peabs dotterbolag Swecem ska bygga i Oxelösunds hamn.

– Oxelösund specifikt är ett kanonläge just på grund av järnvägen och hamnen och närheten till råvaran, säger Olov Zakrisson.

Olov Zakrisson kommer närmast från jobbet som operational manager på biljettbolaget AXS i Nyköping. 2011-2012 var han under ett drygt ett år kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund för Socialdemokraterna. Han kommer ursprungligen från Kiruna och har bott i Oxelösund sedan 2006. Olov Zakrisson har jobbat som underhållschef och teknisk chef på SSAB. Han har även varit teknisk konsult.

Swecem investerar drygt 100 miljoner kronor i fabriken som ska produceras råvara till klimatförbättrad betong.

– Vi ska sätta spaden i marken vid månadsskiftet är planen. Sedan kommer vi att bygga anläggningen. Vi kommer att rekrytera personal och vi siktar på att ha fabriken i drift under våren/sommaren 2020.

I ett samarbete med SSAB tas restprodukter från den lokala ståltillverkningen tillvara och omvandlas till slagg som i mald form ersätter delar av cement vid betongtillverkning.

– När vi har full drift så räknar vi med ett tiotal anställda. Vi kommer att rampa upp anläggningen och trimma in den och ta in folk efter behov. Jag tänker att de första anställningarna kommer att göras efter årsskiftet.

Hans Rainer är positiv till etableringen.

– Alla etableringar är jättebra för det innebär mer företagande så det är viktigt.

Hans Rainer intervjuade även Bilcenters vd Ulrika Munro Jack som berättade om företagets nya anläggning som håller på att byggas på Hemgården vid E4:an. Hon fick bland annat frågan om vad hon tror om framtiden för elbilar.

– Politikerna vill gärna att vi driver på utvecklingen med tanke på miljömål, men samtidigt är den begränsande faktorn elen och även till viss del logistiken när det gäller att kunna ladda. Därför tror jag att det kommer att ta längre tid än vad det skulle kunna göra, säger Ulrika Munro Jack.

Oxelö Energis vd Per Koman Alm berättade att elnätet dimensioneras upp i samband med att kommunen fortlöpande byter ut gamla kablar. I framtiden kommer man även att med hjälp av det som kallas smarta elnät försöka styra elen dit den behövs mest.

På Charlies serverades en lunchbuffé med bland annat baconfyllda färsbiffar, rostad potatis och laxpudding. Företagsluncherna arrangeras av Oxelösunds kommun cirka åtta gånger per år. Sedan i höstas har träffarna hållits på Charlies vid Järntorget. Målgruppen är företagare i främst Oxelösund, men företagen i Nyköping bjuds också in.

– Vi varvar så att det inte krockar med Nyköpings företagsluncher. Vi ser Oxelösund/Nyköping som en gemensam företags- och arbetsmarknadsregion, säger Hans Rainer.

– Vi vill också att kommunens företrädare ska vara med. Vi vill uppnå det här minglet mellan företagare och tjänstemän och politiker. Det viktigaste är att träffas.

Hans Rainer är även vd för näringslivsbolaget Nyköpingsregionen som ägs av kommunerna och näringslivet i Nyköping och Oxelösund.

– Vårt huvuduppdrag är att marknadsföra Nyköpingsregionen utåt och få företag att etablera sig här.