– Jag fick jättemycket information om regler här i Sverige. Jag använder den informationen när jag startar mitt företag, säger Raeef Salha.

Han uppskattar att kursen hölls på hans modersmål arabiska.

– Jag uppfattar informationen riktigt när jag får den på arabiska, säger han.

Kursledaren Firas Al-Baroody berättar att det kan vara svårt för nyanlända att ta till sig innehållet på kurser som hålls på svenska även om de har klarat SFI.

– Det tar lång tid att lära sig språket tillräckligt bra för att kunna arbeta i Sverige. Det är stor skillnad på att kunna ett språk tillräckligt bra för att klara sig som turist och att kunna språket så bra så att man kan läsa ett brev från Skatteverket.

Kurserna har anordnats av Almi med hjälp av medel från Tillväxtverket. Kurserna i Nyköping har hållits på arabiska och har haft totalt cirka 15 deltagare. Varje kurs omfattade sex utbildningstillfällen.

Deltagarna har bland annat fått lära sig om skatter, anställningsavtal, affärsplan, budgetering och internationell handel. De har även fått lära sig om marknadsföring, företagsförvärv och om hur man skaffar tillstånd för olika saker.

Kursledaren Firas Al-Baroody har själv erfarenhet av företagande i Syrien. Han kom till Sverige 2014 och räknar sig som nyanländ.

– Det finns många som har erfarenhet av att driva företag i sina hemländer. Här i Sverige finns det andra parametrar. Det kan vara farligt att starta företag utan att ha koll på de här parametrarna.

Kursdeltagaren Raeef Salha kom till Sverige 2014. Innan han kom till Sverige tillbringade han åtta år i Turkiet där han jobbade på ett exportföretag. Ursprungligen kommer han från Syrien där han drev företag som sysslade med kylteknik.

I Sverige har Raeef Salha jobbat på en kemtvätt i Katrineholm där han även bor. Raeef Salha har registrerat företaget Centertex AB och köpt ett kemtvättssystem från Turkiet. Han söker nu efter en lokal till sitt företag. Han vill gärna ha en plats i Nyköping nära E4.

– Det är ett automatiskt system som använder mindre vatten och kemikalier. Sedan tänker jag fortsätta med import och export av olika saker, till exempel kläder och maskiner, säger han.