Försvunnen hittades vid liv efter 30 timmar

En man i 70-årsåldern gick på onsdagsförmiddagen ut för att plocka svamp. På torsdagseftermiddagen hittades han efter en stor sökinsats.

Gnesta kommun 2 oktober 2019 22:17

Mannen begav sig iväg från sommarstugeområdet vid Malmsjöstugan vid tiotiden på onsdagsmorgonen. När han inte dykt upp igen vid 16-tiden, anmäldes han som försvunnen. Vid 21-tiden på onsdagskvällen kallade polisen in hjälp från hemvärnet. Sökandet pågick sedan hela natten, och både polis, frivilliga, Search & Rescue Södermanland och hemvärn sökte förgäves efter mannen.

– Vi blev larmade hit igår kväll och sökte under natten. Sedan drog vi igång igen på morgonen, säger Jürgen Lindmark, ställföreträdande kompanichef för hemvärnsbataljonen som deltog i sökandet. 

Under torsdagsmorgonen sattes även polishelikopter och drönare in i sökandet, något som tidigare förhindrats av vädret. Efter lunch på torsdagen hade ännu mer förstärkning tillkallats.

– Vi har extremt mycket resurser ute. Det är polisstyrkor från hela regionen, och även från Stockholm och Linköping, som nu är på plats. Hemvärnet är ute och de ska också få ut ännu fler i sökinsatsen, säger Simon Jonsson, polis.

Dessutom gick Missing people ut på torsdagseftermiddagen. 

Vid tretiden på torsdagen kom så äntligen de glada nyheterna: mannen hade hittats vid liv.

– Han har hittats av en privatperson med hund mitt ute i skogen, får man beskriva det som. Positionen är norr om Malmsjöstugan, mellan Fäbostugan och Klastorp.  Han verkar efter omständigheterna må bra. Han är vaken och talbar, frusen och kall givetvis, och har varit ute i närmare 30 timmar. Han har heller inte ätit eller druckit, så det är klart, han har säkert mått bättre, men efter omständigheterna mår han bra, säger polisens presstalesman Erik Terneborn.

Mannen fördes med ambulans till Nyköpings lasarett, där man utöver hans allmänna hälsotillstånd också ser över ett sår som mannen har fått i huvudet.

– Han har ramlat och slagit i huvudet, men det har inte påverkat hans allmäntillstånd, säger Terneborn.

Sökinsatsen har varit stor, med ett tiotal patruller, polishelikopter, UAS-drönare, hemvärn och Missing people.

– Vi är oerhört tackamma såklart, för all hjälp vi har fått. Det har varit svår terräng och svårt väder, och vi kunde på grund av vädret inte få igång sökandet med helikopter och drönare under onsdagen som vi ville. Det känns härligt att han hittats vid liv, säger Terneborn, och fortsätter:

– Mannen ska ha gått hela natten och hållit sig i konstant rörelse. Det är imponerande att orka gå så länge. 

Vi liverapporterade från sökinsatsen under torsdagen. Hela rapporteringen nedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson
Henrik Holmberg
Jan Strömberg
Maja Edsö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gnesta

Politiker efter coronakrisen: Inför kommunala läkare

Oxelösund

Hinder mot enorm vindkraftspark: Försvarsmaktens nej

Trosa

Yxbeväpnad man greps efter inbrottsförsök

Nyköping

Inbrottstjuv ertappad i stängd butik – jagades på flykt

Gnesta kommun

Underskott på Gnestaskolor leder till nedskärningar

Visa fler