Grön skönhet ökar – Emma tipsar hur du börjar

När fler blir klimatmedvetna ökar intresset för grön skönhet. I Gnesta bor en av branschens stora profiler – Emma Bergqvist.

Gnesta kommun 10 oktober 2019 21:35

Emmas väg in i skönhetsbranschen var spikrak. Direkt efter att hon pluggat ekonomi fick hon jobb som produktchef hos Weleda, ett av världens största naturliga ekoskönhetsföretag. 

– Det var fantastiska år där, men stora företag kan vara tungrodda vid förändring. Jag och Tove Svanlind, som också jobbade där, ville ha utrymme att vara mer innovativa.

Tillsammans bildade de Tree of brands, en agentur och distributionsföretag för naturlig och ekologisk skönhet, för tre år sedan. Det har varit en kämpig resa, men allt slit har varit värt det. På förra årets Natural Products Scandinavia-mässa utsågs hon till branschens profil nummer ett. 

Men vad innebär egentligen naturlig skönhet och hudvård? Begreppen är snåriga, och i branschen är det vanligt att konventionella företag försöker åka snålskjuts på den gröna skönhetsbranschens ökande försäljningssiffror, vilket kallas green washing.

Allt som är naturligt är inte ekologiskt och vice versa. Naturlig innebär att en produkt innehåller ingredienser som förekommer i naturen, kort förklarat. Ekologisk att produkten innehåller ingredienser som är ekologisk framtagna.

För Emma Bergqvist är skönhetsbranschen en kvinnohälsofråga, men också en fråga om en hållbar framtid.

– Det finns flera studier som visar att en hel del ämnen som används inom skönhetsvård misstänks vara ohälsosamma för både människa och natur. Vissa ämnen misstänks vara hormonstörande eller cancerogena, andra ämnen misstänks vara skadliga för vattendrag eller kommer från oljeindustrin. Var för sig innehåller varje enskild produkt kanske inte en skadlig mängd, men det finns inga studier på cocktaileffekten, säger Emma.

För den som är nyfiken på att lära sig mer om naturlig hudvård, men inte vet var man ska börja, har Emma tre tips.

– Börja med sulfatfritt. Sulfater är ett ämne som finns i konventionell tvål och schampo, som kan irritera huden. Nummer två är att köpa produkter som är baserade på vegetabiliska oljor, och inte på mineralolja som är en restprodukt från råolja. Nummer tre är att börja läsa innehållsförteckningen på det du köper, säger Emma.

Att läsa innehållsförteckningen kan vara förvirrande. Men enligt Emma kan du börja med att börja hålla utkik efter fem syntetiska kemikalier, som misstänks vara ohälsosamma.

– Det är ftalater, carbomer, PEG-ämnen, silikoner, phenoxyethanol och formaldehyd. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maja Edsö

Ämnen du kan följa
Läs mer
Nyköping

Johanna fick fin utmärkelse i Blå hallen