Återställ Arbetsförmedlingen!

Nyköpings kommun 29 november 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska Arbetsförmedlingen krympas och göras om i grunden, som ett resultat av en politisk uppgörelse och en kuppartad M/KD-budget. Privata förmedlingsföretag ska leta fram jobb i stället för Arbetsförmedlingen.

Antalet arbetsförmedlingskontor ska bantas kraftigt och den arbetssökande ska i högre grad använda sig av datorer för att söka jobb, istället mot tidigare när en personlig AF-kontakt var viktig. Jag tror att det här experimentet går ”åt pipsvängen”.  Det finns ingen undersökning i Sverige som säger att privata aktörer sköter jobbet bättre än statliga arbetsförmedlingar. Man kör på chans. 

Den tidigare Reinfeldtregeringen utformade arbetsförmedlingen i stora stycken till en kontrollapparat. Enbart funktionshindrade och svåranställda fick samma goda service som tidigare. En personlig kontakt är A och O när man får hjälp att söka jobb. Nu ska dessa kontakter minska. Arbetsförmedlarna behöver finnas nära människorna man ska hjälpa. Ett bra exempel på hur bra det kan fungera om arbetsförmedlaren är ”nära” finns på ”Drivhuset” i Oxelösund.  Här sitter arbetsförmedlare, Försäkringskassan och kommunens handläggare och arbetscoacher i samma lokal som olika komvuxutbildningar finns - nära de arbetslösa. Efter en nyligen genomförd svetsutbildning vid drivhuset gick 97% ut i jobb. Tänk om man kunde sätta upp nya ”Drivhus” runt i de fattigdoms- och utanförskapsområden som Rosengård, Biskopsgården och flera andra ställen.

I den ”nya” kraftigt nedskurna Arbetsförmedlingen kan jag inte förstå hur de kan delta i ”Drivhus-verksamhet” eller annan ”nära” verksamhet.

Återställ Arbetsförmedlingen!  Arbetsförmedlingen bör finnas med kontor på många orter, och viktigast där arbetslösheten är hög. Arbetsförmedlingen bör vara stödjande och hjälpande i huvudsak - inte ett kontrollorgan.

Jan Gustafsson, Oxelösund

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Kalle försöker skydda sina djur mot vargen

Nyköping

Kamp mot klockan för att undvika översvämning i skola

Nyköping

Vattenläcka vid Tessinskolan – tunnel svämmades över

Fotboll

Nya tränare klara för Stigtomta

Nyköping

Vattenläckan håller simhall stängd

Visa fler