Nyköpings SK är första alternativet för Axbom

Heta hockeydagar. Serieledaren Mariestad väntar i Rosvalla på onsdagskvällen. Och Robin Axbom är tillbaka i Nyköpings SK-gänget.

Nyköping 12 november 2019 21:20

Sent på måndagskvällen blev det klart att Nyköpingskillen Robin Axbom lämnar allsvenska Kristianstad. Den 29-åringe backen, som spelade i Nyköping så sent som förra säsongen, var först mycket skadad och fick sedan inte alls mycket speltid hos den allsvenska nykomlingen. 

– Visst var det en besvikelse. Jag tycker inte att jag har fått chansen att visa vad jag går för i den offensiva roll som jag kan klart bäst. Jag har inte fått spela ett enda powerplay. I de matcher som jag har fått spela låg istiden på 14–16 minuter, jag är som bäst vid 24–25. Men så är hockeyn ibland, säger Robin Axbom krasst. 

Så nu har parterna ömsesidigt beslutat om att bryta kontraktet.

– Jag har haft kontakt med honom från och till under hela säsongen. När det blev som det blev med Kristianstad vill vi vara med, säger Nyköpingstränaren och sportchefen Fredrik Mälberg.

Axbom, som under hösten haft familjen kvar i Nyköping, tränade med NSK redan på måndagskvällen och fanns även med på tisdagens pass.

– Det är träning nu som gäller får vi se vart det leder. Det är klart att vi vill göra klart med honom så snart som möjligt, säger Mälberg.

Axbom lägger visserligen en och annan brasklapp i snacket med SN-sporten efter tisdagsträningen, men hymlar inte om att Nyköping är hans nummer ett i talande stund:

– Jag ser det här som det bästa alternativet för mig och min familj. Jag har ju tre barn som har varit kvar i Nyköping och då kändes det som ett väldigt naturligt val att bryta pendlingen när jag knappt fick spela alls, säger Axbom.

Så just nu lutar det åt Nyköpings SK för din del?

– Ja, allt måste lösas med Kristianstad men just nu är det Nyköping som gäller.

Senaste matchen var för tre veckor sedan – och innan dess tre matcher i rad ytterligare fyra veckor tillbaka i tiden. Med tanke på det såg han häpnadsväckande vass ut i skridskoåkningen. Visst, det är en spetskvalitet redan när han körde division 1-hockey. Men när Axbom kom tillbaka från AIK var det inte det klippet som han visade på tisdagsträningen.

– Jag har ju trots allt tränat på bra den senaste tiden och det kändes faktiskt riktigt bra på isen i kväll, säger Axbom.

Tränare Mälberg ser Axbom som tillräckligt bra för att klara spel i allsvenskan.

– I rätt miljö, ja. Nu hamnade han lite snett i Kristianstad. Men jag har sett betydligt sämre backar spela i allsvenskan än han, säger Mälberg.

 

Efter förlusten borta mot topplaget Borlänge väntar ännu en tung prövning för NSK då serieledande Mariestad kommer till Rosvalla på onsdagskvällen.

– Det är ett topplag som alla också innan säsongen tippade skulle bli det. Och ett lag som levt upp till de förväntningarna.

Mälberg menar att hans lag gjorde en riktigt vass insats mot Mariestad på bortais tidigare under säsongen.

 – Ja jag tycker nog att vi skulle ha vunnit den matchen. Men vi gick runt på bara tre femmor så det blev lite tungt på slutet.

Mariestad avgjorde i stället på övertid.

– Ett effektivt lag med självförtroende som kan spela avslappnat då de i princip är klara för allettan redan, säger Mälberg.

Som vanligt dras NSK-truppen med skavanker. Simon Rodling inledde säsongen starkt men kan inte spela just nu.

– Han är på väg tillbaka efter ett uttänjt ledband i knät, men med det tar tid.

Andreas Maier har blivit sjuk och är högst tveksam till spel. Positivt är att målvakten Oscar Malm tränar för fullt igen efter sin fingerskada.

Nyköping har med åtta omgångar kvar sex poäng upp till Skövde på den sista allettanplatsen.

Robin Axbom

Ålder: 29 år.

Längd: 180 centimeter.

Vikt: 80 kilo.

Bor: Sjösa utanför Nyköping.s

Moderklubb: Nyköpings Hockey.

Klubbar: Juniorhockey i VIK Västerås, därefter IF Björklöven, Nyköpings Hockey, Stjernen i Norge, allsvenska AIK, tre matcher i österrikiska alpligan med EHC Lustenau, tillbaka i Nyköping Gripen och så Kristianstads IK i allsvenskan.

Aktuell: Skridskoskicklig och back med bra handleder som är tillbaka i träning med Nyköping – och just nu lutar det åt en comeback på Nyköpingsis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Larsson
Björn Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Facket om storvarslet: "Jättetråkigt för medlemmarna"

Nyköping

60 varslas på Eberspächer: "Tråkigt men ingen chock"

Nyköping

En släppt för Rosvallamord – två misstänkta kan åtalas

Fotboll

Almqvistaffären ger även NBIS guldkant på tillvaron

Nyköping

Riksdagsledamöter vill ändra kritiserat flygplatsstöd

Visa fler