Anna redo att ta upp Techno på ny nivå

För tre år sedan tävlade Anna Freskgård i Boekelo med Box Qutie, nu gör hon ett nytt försök med Techno.

Nyköpings kommun 9 oktober 2019 16:05

– Ja, Anna är i sin tävlingsbubbla nu. Hon är jäkligt pepp, har nog aldrig sett henne så pepp, säger Annas sambon William Nilson Fryer efter att undertecknad försökt nå Tystbergaryttaren under några dagar.

– Hon är tacksam och glad för att vara tillbaka på den här nivån....och med en helt annan vördnad för sporten, fortsätter han.

För ett år sedan sörjde Anna fortfarande förlusten över förstahästen Box Qutie, som så olyckligt trampade snett under VM och på grund av komplikationer några dagar senare var tvungen att avlivas. När Anna sedan försökte börja bygga upp en ny framtid med Techno så ramlade hon av en häst och skadade axeln så allvarligt att hon var borta i ett halvår.

– Den är fortfarande inte helt bra men funktionsduglig, säger William, som åker ned till Nederländerna på fredag. 

Då startar Nations cupfinalen för Annas del med dressyr. Sverige ligger på andraplats, men Anna kan fokusera helt på sin egen ritt eftersom hon inte är uttagen till laget.

Hur mår Techno?

– Det är en kille med humor som inte stressar upp sig. Men det här är den största tävling han varit på. På terrängen brukar det vara en halv miljon åskådare. Det är jättestort. En ölproducent sponsrar det hela så det är ingen "korv-med-bröd"-tävling precis.

Anna och Techno ska efter två väldigt lyckade starter i kort fyrstjärnig tävling ge sig i kast med en lång. En bra placering här kan innebära att Anna både har Fly Away och Techno OS-kvalade.

Hur svår är terrängbanan?

–  Det är en häftig upplevelse. En joyride. Man rider inte bara runt på ett fält utan det är ett stort område man håller till på. Det är fält, skogar, ängar... och längs med hela sträckan så är det fullt av tält och åskådare. Anna berättade att när hon red där senast så visslade och skrek man hela tiden efter henne. Det var inte en tyst minut.

Men banan är krävande. Ekipagen är ute i elva, tolv minuter så det gäller att konditionen är på topp och att fokus är på rätt plats.

– De säger att det ska bli dåligt väder och det kan vara bra för vår del. Techno är ju ingen liten kille. Men om det regnar kan det bli ganska lerigt. Tur att banan är ganska platt ändå.

Såg att ni var på Flyinge förra helgen?

– Ja med Conthici, Box Quties syster dotters kusin eller vad det är. Hon visade framfötterna i varje fall. Hon är numera Sveriges fjärde bästa treåring i hoppning. Kul för Anna som verkligen ville ha en häst med samma blodslinje. 

 

Boekelotävlingen

Tävlingen är den största i Nederländerna och lockar alltid mycket åskådare.

Varje år ställer OS-meriterade ekipage upp. I år räknar man med 30 starter, därmed är konkurrensen tuff.

Terrängbanan görs i år av Sue Benson, som även designade OS-banan i London 2012.

Sverige representeras av förutom Anna Freskgård även av Hann Berg, Jonna Britse, Anna Nilsson, Katrin Norling och Viktoria Carlerbäck.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sport

Friidrottsmuta gick till presidentkampanj

Sport

Bayern München visade sympati och klass

Sport

Golfpublik tillåts på USA-tourerna i juli

Sport

Tre tunga poäng för Wahlqvists Dresden

Sport

Rolfö målskytt i Wolfsburgs nya kross

Visa fler