Reservdelslagret blir parkeringshus

Fastighetsägaren Klövern vill bygga om Saabs gamla reservdelslager i Spelhagen till ett parkeringshus.

Nyköpings kommun 24 november 2019 12:55

Fler bostäder, kontor och ett parkeringshus ingår i fastighetsbolaget Klövers framtidsplaner för Spelhagen i Nyköping. – Vi vill fortsätta att bygga staden ner till vattnet, säger Johanna Åndberg, affärsenhetschef på Klövern. 

– Det är viktigt att det blir en riktigt trevlig stadsdel för det är det finaste läget i stan, säger Johanna Åndberg. 

Klövern arbetar med en detaljplan som ska göra det möjligt att bygga tre flerbostadshus vid västra kajen i Spelhagen. Ett av de två magasinen som i dag finns på platsen ska rivas för att ge plats åt bostäderna. 

– Det blir bostäder med gröna innergårdar och trivsamma kajer för Nyköpings invånare och besökare, säger Johanna.  

Magasinet som ligger längst ut mot Stadsfjärden ska bevaras och är tänkt att inrymma någon form av centrumverksamhet, möjligtvis ett café. 

– Vi hoppas att planen vinner laga kraft inom ett halvår. I så fall är det de här tre kajhusen som vi vill köra igång med så fort som möjligt, säger Johanna.

Klövern vill även bygga om Saabs gamla reservdelslager, eller P6:an som det också kallas, till ett parkeringshus. 

– Byggnaden är ful, men den har ett bra skal med två plan med bra bärighet så vi har ett bygglov på att bygga om det till ett parkeringshus och en förrådsanläggning, säger Johanna.  

Fastighetsbolaget planerade att starta ombyggnationen i februari, men ett överklagande har försenat byggstarten. 

– Byggnaden kommer att bli jättefin. Vi kommer att ta upp större hål i fasaden så att den blir luftigare, säger Johanna. 

Hon berättar att en del av fasaden kommer att förses med cortenplåt och att fönsterbandet kommer att bytas ut. Tegelfasaden ska säckskuras vilket ger ett speciellt utseende där teglet lyser igenom putsen. Dessutom ska det placeras blomlådor på byggnaden med växter som kommer att klättra över fasaden.  

På planerna söder och väster om P6:an ska det bli parkeringsplatser.

– Om vi får bygga så mycket bostäder som vi vill i området så kommer det att bli någon form av snygg markparkering med skärmtak och lite träd. 

Klövern är den största fastighetsägaren i Spelhagen. Fastighetsbolaget tog över en stor del av området från Saab på 1990-talet. 

– Gradvis försöker vi bygga staden ner till vattnet och göra en stadsdel av det. Det är klart att det tar tid att bygga en hel stadsdel, men vi har ju kommit ganska långt, säger Johanna. 

Klövern har byggt det nya bostadsområdet som ligger direkt söder om Hamnvägen samtidigt som Peab, som också äger en del av Spelhagen, byggt om den gamla silon till bostäder. Klövern har sålt mark till region Sörmland som byggt det nya länsmuseet på platsen. 

– Nyköping växer med 700 personer per år. Det byggs ju hela tiden. Bostäderna går åt. Vi kommer att växa ännu mer i framtiden. Nyköping är ju snart en förort till Stockholm. Med Ostlänken tar det bara 40 minuter, säger Johanna. 

Klövern har även skapat ett kluster av bilverksamheter i en av Saabs tidigare byggnader på Spelhagsvägen. 

– Bilverksamheterna är klockrena där. Sedan är det trevligt med Marinbutiken, Lambertssons och Växt & Trädgård på andra sidan vägen. 

Klövern har både sitt huvudkontor och Nyköpingskontor i Saabs gamla huvudkontor. Flera andra företag hyr in sig i den stora byggnaden. 

– Det är i princip fullt uthyrt. Här är det bara kontorsverksamhet i hela huset. 

Framtidsplanerna för Spelhagen handlar även om att bygga bostäder och kontor på parkeringsplatsen framför restaurangskolan. På den övervuxna tomten i hörnet Hamnvägen/Hertig Karls väg vill Klövern bygga kontor. 

– Vi har en byggrätt här för kontor. Det är bra efterfrågan på kontor i Nyköping, säger Johanna Åndberg. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Innebandy

Spelprogram spikat för lokala lag

Nyköping

Gamla cyklar får nytt liv efter insamling: "Känns helt otroligt"

Nyköping

Snabbtest för antikroppar utförs i matbutik

Fotboll

Pontus Almqvists första allsvenska mål

Fotboll

Fredrik Holster gör comeback – i Råby

Visa fler