Sura kostnader på meningslöshetens räkning

Det är du och jag som betalar.

Nyköpings kommun 29 november 2019 05:34
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det finns helt meningslösa kostnader för en kommun. De krossade glaspartierna mellan körfälten vid busshållplatsen nära Nyköpings högstadium Alpha (SN 27/11) är ett typexempel.

Detta är tredje gången. I våras var det sex krossade glaspartier. Varje ruta kostar nästan 2000 spänn. Det är tiotusentals kronor som kunde gå till annat. 

Kostnaden för vandalisering är sur, många bäckar små leder till en flod av onödiga utgifter. Ingen kommun är gjord av pengar. I fallet med de särskilt stryktåliga glasrutorna blir det säkert något annat, mindre tilltalande, som får avgränsa i stället, nu eller efter nästa incident. Det robusta får gå före det fina. Ett alternativ som kameraövervakning på utsatta ytor kostar också pengar – och är inte alltid så effektivt som det verkar.

Det vandaliserade ingår i de åtgärder som gjorts för att göra miljön runt Alpha och Rosvallaområdet bättre, med en ny busshållplats nära skolan och en gång- och cykeltunnel. Det är lätt att peka finger mot elever, men undvik det. Området har många i rörelse, även nattetid.

För fem år sedan tvingades kommunalrådet Urban Granström (S) i ett öppet brev till alla föräldrar, efterlysa gemensamma tag mot vandalisering, efter skadegörelse mot skolor och idrottshallar. Bara vid det tillfället kostade vandalismen mot Långbergsskolan, Hjortensbergsbadet, Träffen, Bryngelstorpskolan med flera, över 100 000 kronor.

Förstörelselustan visar, bland annat, på oförmågan att se offentlig egendom som gemensamt finansierad. Det är du och jag som betalar, ideligen – men det borde vara den som förstör, androm till varnagel.

Olof Jonmyren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Räddningschefen varnar för badplatsträngsel

Nyköping

Ny bilbrand på eldhärjad plats

Fotboll

Bissarna lånar in kanadensisk back

Nyköping

Cyklist körde in i lastbilsflak – fördes till sjukhus

Fotboll

Akademi från Portugal tränade lokala spelare

Visa fler