Tandvårdsreform dyr att genomföra

Nyköpings kommun 16 november 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren "Tandvårdsavgiften borde sänkas" publicerad 1/11.

Jag håller med dig om att tandvård ibland kan bli väldigt dyrt för den enskilde. Priset leder till att många vuxna låter bli att gå till tandläkaren. Det är olyckligt och riskerar att drabba både deras hälsa och plånbok när de till sist måste gå. Tandvård är en viktig del av välfärden. Det vore bra om tandvården omfattades av ett högkostnadsskydd som mer liknar sjukvårdens. Dagens högkostnadsskydd inom tandvården innebär att du själv betalar allt upp till 3000 kronor, därefter får hjälp av staten med hälften upp till 15000 och med 85 procent av kostnaderna däröver.

Vi socialdemokrater har beslutat på vår kongress 2017 att vi vill att dagens system ska närma sig hälso- och sjukvårdens system. Det skulle gynna en mer regelbunden och förebyggande tandvård. Samtidigt blir tandvården mer jämlik och tandhälsa inte en klassfråga.

Det här är inget vi själva kan lösa i regionen. En tandvårdsreform är väldigt dyr att genomföra och skulle kosta flera tiotals miljarder. För att det ska bli verklighet krävs ett statligt stöd genom att en majoritet av riksdagspartierna röstar för. Där är vi inte idag. Samtidigt är det politikens uppgift att hushålla med landets resurser. Om vi genomför det här, vad behöver vi då istället skära ner på? 

Jag vill avslutningsvis rekommendera Folktandvårdens Frisktandvård. En lösning som ger dig full kontroll på kostnader och din tandhälsa genom tecknandet av ett avtal om regelbunden tandvård till fast pris.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande Region Sörmland

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

För höga halter av radon på barnens förskola

Nyköping

Granström: Vi kan sälja vår del av Skavsta

Fotboll

Gruda om nyförvärvet: "Besitter ledaregenskaper"

Nyköping

Biträdande rektor på förskolan känner inte till radonet

Nyköping

Hakkors brändes in på skolans fotbollsplan

Visa fler