16-åring döms efter våldsamt badplatsbråk

Det som började med ett skojbråk urartade och slutade med att en 16-åring kopplade strypgrepp på sin kompis. Nu döms han.

Nyköpings kommun 7 november 2019 21:03

Ett gäng ungdomar befann sig tillsammans på en badplats i Nyköpings kommun tidigare i somras. Två av killarna som var med drack alkohol och blev rejält berusade. Av någon anledning blev de osams och det som inledningsvis beskrivs som ett skojbråk eskalerade.

Den ena killen, en 16-åring, kopplade först strypgrepp på sin kompis. Två vittnen försökte gå emellan varpå situationen lugnade ner sig - tillfälligt. En stund senare gick 16-åringen till ny attack mot samma person och kopplade strypgrepp igen, vilket stöds av vittnesuppgifter. Offret hamnade på marken och vittnena uppger att ansiktet ändrade färg samt att han var okontaktbar till följd av halsgreppet. Offret kunde först ta sig loss men enligt vittnena fortsatte sedan misshandeln med nya stryptag, då larmade de polisen.

Åklagare Ola Björstrand yrkade på att 16-åringen skulle fällas för både misshandel och grov misshandel. Björstrand menade att 16-åringen visade ”särskild hänsynslöshet och råhet” och gärningen var livsfarlig eftersom offret inte kunde värja sig när han blev överfallen med upprepat våld mot halsen.

Av det rättsmedicinska yttrandet framgår det att skadorna inte var livshotande, men att det fanns en risk för dödlig utgång om överfallet inte hade avbrutits i tid. Vittnena kan heller inte ge stöd till att offret befann sig i en livshotande situation. Tingsrätten dömer därför 16-åringen för två fall av misshandel - av normalgraden. Straffet: Ungdomsvård och 15 500 kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Trosa

Tre friade för hakkorsattacken mot Trossen

Sörmland

Vägpirater på E4:an plundrar lastbilsflak om natten – fördubbling i Sörmland

Nyköping

Kvinna utsatt för grov stöld – tre män tog hennes väska

Gnesta

Såg hur unga krossade busskur med kundvagn

Nyköping

Skolbarn bakom konton med lättklädda bilder

Visa fler