Vänsterpartiet hade gärna sett högre skatt

I stället för höjda patientavgifter hade Vänsterpartiet hellre sett att skatten blivit högre. "Det hade fortfarande varit en låg regionskatt", säger Lotta Back, gruppledare för V.

Sörmland 2 december 2019 16:21

Årets sista regionfullmäktige genomfördes under förra veckan. Då fattades det beslut om att majoritetens budget (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vård för pengarna) ska gälla. Någon skattehöjning blir det inte, men däremot tas avgifterna i primärvården tillbaka från årsskiftet. 

Hade Vänsterpartiet fått bestämma hade dock samtliga inkomsttagare i länet fått betala mer i skatt. Det hade blivit en höjning med 20 öre och skattesatsen hade landat på 11 kronor och tre öre per hundralapp. Med en inkomst på 15 000 kronor hade det motsvarat 30 kronor mer i månaden, respektive 60 kronor mer för de som tjänar 30 000 kronor.

– Det hade fortfarande varit en låg regionskatt. Vi trodde väl inte att det var någon annan som skulle nappa på den idén. Men samtidigt var det bara i vår budget som det inte blev några besparingar. För att kunna göra vissa personalsatsningar och för att inte behöva höja avgifterna i primärvården föreslog vi den här höjningen, säger Lotta Back (V), gruppledare. 

Hon säger att majoriteten lovat att inte höja skatten under den här mandatperioden, men att deras införande av patientavgifter i primärvården är en förtäckt skattehöjning. 

– Det värsta är att det är de sjuka som får betala för det. I mitt anförande under fullmäktige sa jag också att det inte är bra att vi har den lägsta regionskatten eftersom vi har väldigt många arbetslösa, invandrare, äldre samt lågutbildade. Därför finns det ingen anledning att ha det, säger Lotta Back.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, anser inte att Lotta Backs argumentation håller. 

– Då tyckte hon väl också att det var en skattesänkning när vi tog bort avgiften. Det är klart att det inte är en förtäckt skattehöjning. När vi gjorde analyserna kring att ta bort avgifterna fanns inte den digitala vården med, säger Monica Johansson och fortsätter: 

– Men när den digitala vården kom blev det diskussioner om avgiftsfriheten. Då var vi tvungna att förhålla oss till SKL:s beslut och införde 100 kronor för digitala besök. Därefter gjorde vi en ny analys av avgifterna och landade i beslutet om en avgift på 200 kronor. Dessutom är det fortfarande avgiftsfritt för barn- och unga samt för personer över 85 år. Vi har också ett högkostnadsskydd för de som behöver sjukvården ofta. Man kan inte resonera på det sätt som Lotta Back gör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Persson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Meteorologen: Kan bli kallaste julimånaden på flera år

Sörmland

Betesskador från älg minskar i länet

Hälsa och sjukvård

Spaniens regionval: Smittade får inte rösta

Hälsa och sjukvård

"Regeringen blundade för brister i äldrevården"

Brott & Straff

Coronapandemin präglar årets nådeansökningar

Visa fler