Ett liv präglat av vintage och textilkonst

Att börja städa i sina garderober kan resultera i en riktig nostalgitripp. Det säger textil- och vintagefantasten Ingrid Wahlgren som nu arrangerar en utställning i Nyköping – kanske den sista i karriären.

Nyköpings kommun 8 november 2019 12:21

Ända sedan Ingrid Wahlgren var liten har hon älskat textilkonst, mode och vintage. Det började med handbroderade dukar i barndomens Norrköping och har fortsatt med egendesignade kläder, lapp- och applikationskonst.

I dag är Ingrid 78 år, bosatt i Nyköping sedan 1965. Just nu är hon aktuell med en utställning på NK-villan i Nyköping. Det är mycket som ska visas upp – så som det blir när en livslång kärlek till vintage och textilkonst ska summeras.

– Det är kläder, skor och hattar, främst från 70-talet och framåt. Och så visar jag en del lapp- och applikationstekniker, det vill säga bilder som man har sytt ihop till en tavla, säger hon.

För Ingrid, som också har undervisat i textilkonst, har mycket handlat om att skapa nya saker utifrån det som många andra betraktar som förbrukningsvaror. Hon visar bland annat upp en vinterväst som ursprungligen var något helt annat.

– Jag arbetade på Studsvik som arkivarie i 45 år. Vid ett tillfälle fick vi en postsäck med litteratur från Japan. Jag tyckte postsäcken var så fin så jag tog hem den. Sedan sydde jag västen av materialet och fodrade med svart teddyfoder. "Japanese mail" står det på ryggen, berättar hon.

Av allt som du visar upp under utställningen, finns det något som betyder särskilt mycket för dig?

– Det skulle vara "Heja AIK" i så fall. Det är en finsk finklänning i bomull, svart- och gulrandig. Den har jag haft väldigt roligt med.

Hejar du på AIK?

– Nej, men jag har fått många glada tillrop ute på gatan när jag haft den på mig.

Längre tillbaka drev Ingrid ett galleri på Sågargatan i Nyköping där hon arrangerade ett flertal utställningar. Hon har också ställt ut på Galleri Sjöhästen vid Stora torget och utomlands i spanska Torrevieja. Med utställningen på NK-villan ser det ut som att hon närmar sig ett bokslut.

– Jag tror att det här nog blir mitt avslut. Kroppen vill inte riktigt det jag vill längre, det är ögonen bland annat.

Vad ska du hitta på när utställningen är avslutad?

– I stort sätt finna ro, bläddra och läsa i vackra böcker, dricka kaffe och äta kanelbullar.

Under lördagen är det vernissage på NK-villan. Faktum är att det är tal om en dubbelvernissage. Nyköpingskonstnären Marika Törnkvist inleder nämligen sin måleriutställning "Kärleken har inget tak" vid samma tillfälle. Hon kommer där visa upp ett flertal tavlor i akryl.

Båda utställningarna pågår fram till den 23 november.

Ingrid Wahlgren om...

...stilikonerna: Gudrun Sjödén är en favorit. Det är riktiga kvinnokläder med färg och form som håller över tid. Har man ett plagg som köptes för länge sedan så går det att kombinera med plagg i dag.

...vad hon hoppas besökarna tar med sig från utställningen: Historien bakom allt. En del av det jag visar upp har minnen kopplade till sig, som den japanska västen.

...övriga konstintresset: Jag har ett stort glasintresse. Under min utställning kommer jag till exempel hylla Ulrica Hydman Vallien. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Polisen efter brandattentatet: Det finns en hotbild

Ishockey

Klart: Nyköpings SK flyttas till östra hockeyettan

Konståkning

Konståkningen lämnar NSK - startar ny förening

Teater & musikal

Uppsalakidnappningen blir pjäs

Kultur och Nöje

Tv-toppen: allsång och britter lockade mest

Visa fler