Bussbolag kör ny linje på gammal sträcka

Det blir Åkerbergs trafik som ska trafikera den nya "tågbussen" mellan Trosa och Vagnhärad, med start i oktober.

Trosa kommun 2 oktober 2019 15:32

I februari rapporterade tidningen om att kommunen skulle upphandla en ny busslinje mellan Trosa och Vagnhärad, riktad till de som i dag tar bilen till stationen och sedan tåget vidare till Stockholm. Upphandlingen är klar och det blir Åkerbergs trafik som ska köra den nya linjen.

– Vi fick egentligen bara ett bud. Vi hade diskussioner med ett annat företag också, men de beslutade sig för att inte komma med något anbud. Men vi är nöjda med resultatet, det blev ganska precis som vi önskade oss, säger Ingemar Bergström, kollektivtrafiksamordnare på kommunen.  

Bolaget trafikerar sedan tidigare samma sträcka med Trosabussen, som går hela vägen till Liljeholmen i Stockholm. Nu ska Åkerbergs alltså på sätt och vis konkurrera med sig själva.

– Det är inte riktigt samma kunder. Den här bussen är väldigt specifikt riktad till de som åker tåg. Man kan se det mer som kommunal service än som kollektivtrafik, menar Ingemar Bergström.

Avtalet är skrivet på tre år, med en option på ytterligare två år. Det ingår både en fast månadskostnad och en kostnad per tur. Totalt beräknas kostnaden för kommunen bli drygt 1,7 miljoner kronor per år för den nya busslinjen.

Någon plan på att trafiken ska bära sig kommersiellt på sikt, likt Trosabussen, finns inte enligt kollektivtrafiksamordnaren.

För att åka med tågbussen krävs giltig tågbiljett från Movingo eller SJ. Trafiken startar den 14 oktober och omfattar sex morgonturer från Trosa till Vagnhärad, och nio turer åt andra hållet från klockan 11 till klockan 19.

Tidtabellen är anpassad efter tågavgångarna, och kommer att vänta in försenade tåg i upp till 25 minuter.

– Det blir lite av en försöksperiod fram till de nya tabellerna i december, säger Ingemar Bergström.

Trots att det alltså bara kom ett konkret anbud på att trafikera den nya busslinjen var det aldrig aktuellt att göra om upphandlingen, enligt Inger Edman, upphandlingsansvarig på Trosa kommun.

– Man får ju välja där, så att säga. Om vi får ett anbud som vi tycker är acceptabelt så kan vi godkänna det, säger hon.

Linjens hållplatser är Trosa hamn, Östermalmsvägen, Trosa centrum, Trosaporten, Augustendal och Vagnhärad. På eftermiddagsturerna gäller endast avstigning på alla stationer efter Vagnhärad. Den inledande tidtabellen gäller fram till vinterns tabelländring, som i år sker den 14 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling

Ämnen du kan följa
Läs mer
Trosa

Konkurrent kritiserar båtupphandling

Nyköping

Sörmlandstrafiken tappar miljoner i biljettintäkter

Sörmland

Här surfar Nobinas busschaufför bakom ratten

Nyheter

Klartecken för bygge av Resecentrum

Nyköpings kommun

Säkrare cykelövergångar svår nöt att knäcka

Visa fler