Förstör inte historien – lär av den

Nyköping 30 juni 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Olof Jonmyren för din ledare "Vandalismen leder mänskligheten fel" i SN den 15 juni, där du analyserade en viktig fråga om statyers vara eller inte vara.
Jag och min hustru deltog i ett viktigt möte inför vår dotters skolstart i Welandersborgsskolan i Björnlunda i början av nittiotalet. Då läroplanen togs upp för diskussion fick vi höra att ämnet historia skulle minimeras ja rent utav tas bort ur läroplanen!? Som tur var protesterade vissa föräldrar högljutt och ämnet räddades kvar om än väldigt decimerat.

Vad gäller frågan om statyers vara eller icke vara så skulle en hel del statyer försvinna från våra gator torg och parker om dessa människor, aktivister/vandaler fick råda och verka, som till exempel "slavkungen" Gustav III som Erland Lindkvist nämner i sin insändare i SN den 19 juni som skulle hamna på Riddarfjärdens botten!? I så fall får man bära den en bra bit för den statyn står nämligen på Skeppsbrokajen i Stockholm så troligast är väl att han hamnar i Stockholms ström.

Förutom "slavkungen" så åker väl bland andra även Louis de Geer-statyn i Norrköping med också och varför inte svepa med ett gäng andra icke önskvärda personer till som exempelvis Gustav den andre Adolf som förbjöd katolicismen i Sverige. Droppen är väl i alla fall rasaktivisten Lovette Jallows påhopp på Linné där hon i sin twitter uppmanar till brottsliga handlingar som att slå sönder bland annat Linnéstatyn i Humlegården i Stockholm så att hon kan få sitta och dricka sitt te i fred!?

Nej Olof, jag håller fullständigt med dig, "Lär ut mer av vad som varit så att fler kan mer och färre står aningslösa".

Lars-Åke Karlsson, Björnlunda

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Här byggs nytt kvarter på Öster

Ledare

Underdriv inte allvaret i att byta tro

Insändare

Vad betyder ett misstroende?

Nyköping

Utredning: af Sillén har inte agerat främlingsfientligt

Nyköping

Märkligheter bakom anmälan om kränkningar inom M

Visa fler