Avskaffa barnäktenskap

Nyköpings kommun 2 december 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående insändaren "Barnäktenskap värsta formen av våld" publicerad 26/11.

Kampanjen ”Zonta Says No”(SN 26/11 -19) är mycket bra. Där protesteras mot barnäktenskap, som är ett stort problem globalt, och som tyvärr även förekommer i Sverige. Zonta skriver att skolpersonal och socialtjänst måste reagera och att barn måste informeras om sina rättigheter redan från förskolan. Vi håller med och ser det som vårt kommunpolitiska ansvar att ge skolan och socialtjänsten goda förutsättningar att kunna agera. 

Vad mer behöver göras? Segregationen måste brytas, och då särskilt den politiskt beslutade och skattefinansierade skolsegregationen. Vad krävs för det? Faktiskt bara några knapptryck i riksdagen. Men hittills säger den sverigedemokratiska och borgerliga riksdagsmajoriteten nej till socialdemokratiska förslag att åtminstone minska problemet.

Vi börjar dock skönja viss insikt i problemet hos en del borgerliga politiker och debattörer. Och om Zonta hjälper till att påverka dessa kan vi tillsammans få riksdagen att rösta för en politik som på riktigt minskar segregationen och därmed motarbetar barnäktenskap i Sverige.

Vi socialdemokrater i Nyköping tar barnäktenskap och andra segregationsrelaterade problem på stort allvar och påverkar våra riksdagspolitiker i frågan. Det vore önskvärt om Nyköpingspolitiker från det högerkonservativa blocket gjorde detsamma.

Sofia Amloh (S) Ordförande i Personal- och jämställdhetsutskottet Nyköping
Kent Pettersson (S) Ledamot i Personal- och jämställdhetsutskottet Nyköping

Ämnen du kan följa
Läs mer
Brott & Straff

Expert: Därför lägger Trump skulden på Antifa

Konflikter, krig & terrorism

Australien demonstrerar efter lyft förbud

Brott & Straff

Demokrater vill förbjuda polisens strypgrep

Konflikter, krig & terrorism

Trudeau knäböjde mot rasism och polisvåld

Hälsa och sjukvård

Bolsonaro hotar att lämna WHO

Visa fler