IVO kräver mer utredning av utebliven medicin

En patient fick inte sin smärtstillande medicin. Gnesta kommun har utrett ärendet, men IVO kräver kompletteringar av utredningen.

Gnesta kommun 21 oktober 2019 21:08

Tidningen har tidigare rapporterat om hur en palliativ patient, alltså en patient i livets slutskede, inte fick sin smärtstillande medicin av hemtjänsten

Patienten var ordinerad smärtstillande, och skulle få den vid bestämda tider för att patienten inte skulle få smärtgenombrott. Men hemtjänstpersonalen tyckte det var oetiskt att väcka patienten för att ge medicinen, trots att en sjuksköterska per telefon förklarade att det var mycket viktigt. Hemtjänstpersonalen höll dock inte med, och patienten fick sova vidare och blev utan. 

Det hela har anmälts enligt lex Maria, och kommunen har gjort en utredning som man lämnat in till inspektionen för vård och omsorg, IVO. I sin utredning har kommunen gått igenom konsekvenser och åtgärder för att det inte ska hända igen. 

De åtgärder man gjort har bland annat varit samtal med personal, som valde att sluta efter händelsen, och att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan ska åka ut på arbetsplatsträffar och prata om vikten att patienter får den medicin de har fått utskriven. 

Men IVO anser inte att ärendet därmed är avslutat. De vill att Gnesta kommun ska komplettera sin undersökning med en analys av bakomliggande orsaker till det som hänt. De åtgärder som tagits fram behöver också ha en tidsplan, tydlig ansvarsfördelning och det ska också framgå vem som har ansvar för att göra en uppföljning av åtgärderna. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maja Edsö

Ämnen du kan följa
Läs mer
Eskilstuna

"Som att skickas till fronten med vattenpistoler"

Debatt

Krisen sätter fokus på behovet av digital teknik

Insändare

Utökat uppdrag har lett till namnbyte

Sörmland

"Bara" 48 personer coronavårdas på sjukhus i Sörmland

Sörmland

Hundratals corona-anmälningar utreds i Sörmland – flest i hela landet

Visa fler