Oxelösundarna - störst aktieportfölj i länet

Mest i Sörmland - och exempelvis drygt 15 000 kronor mer jämfört med Trosaborna. Medianvärdet av oxelösundarnas aktieportföljer är högst i Sörmland.

Oxelösunds kommun 20 oktober 2019 06:11

Enligt statistik från SCB som nyhetsbyrån Sirén har bearbetat är medianvärdet för oxelösundarnas aktieportföljer 60 004 kronor. Statistiken är från juni 2018 och här visar det sig att medianvärdet av Nyköpingsbornas aktieportfölj är 45 315 kronor, för Trosaborna 44 621 kronor medan medianvärdet för Gnestabornas aktier i genomsnitt är 23 303 kronor per person.

Tittar man på andel aktieägare av befolkningen är det dock flest i Trosa. 10,6 procent, jämfört med 7,4 procent i Oxelösund, 9,1 procent i Nyköping och 9,5 procent i Gnesta.

 

Att reda ut varför oxelösundarna sitter på så stora aktieportföljer visar sig inte helt lätt. Jan-Eric Carlsson på föreningen Aktiespararnas lokalavdelning i Nyköping, Oxelösund och Trosa pekar på att det skulle kunna ha att göra med att bostäderna i Oxelösund, framförallt historiskt sett, varit billiga.

– Att investera sina pengar i sitt boende är något som många gör. Men om bostäderna är billiga så kanske man investerar i annat, som exempelvis aktier, säger han.

Jan-Eric Carlsson poängterar att det är mycket svårt att veta säkert och att han bara kan spekulera.

– Samtidigt kan några enstaka stora aktieinnehav slå igenom stort på medianen i små kommuner som Oxelösund, fortsätter han.

Att anställda i stora börsnoterade företag äger aktier i bolaget är inte helt ovanligt. Tidningen ställde frågan till SSAB Oxelösunds kommunikationsansvarige Sari Heikkinen - som fick leta långt tillbaka i företagets arkiv för att hitta något som kan vara en delförklaring till oxelösundarnas aktieportföljer.

– Jag har fått fram att när SSAB skulle börsintroduceras 1989 så gick det ut ett erbjudande till alla anställda, om att få köpa 200 aktier till en kostnad av 140 kronor per aktie, berättar hon.

– Alla var garanterade att få köpa minst 100 aktier. Närmare 7 000 SSAB-anställda i Sverige nappade på erbjudandet och köpte minst 100 aktier, vilket då motsvarade 53 procent av alla anställda. Jag vet inte hur fördelningen mellan orterna var gällande aktieköp. Efter det har det inte varit något allmänt erbjudande till anställda som jag känner till, fortsätter Sari Heikkinen.

I Danderyd har kommuninvånarna den största aktieportföljen, med ett medianvärde på 144 000 kronor.

– Det är framför allt äldre personer som äger aktier, säger Frida Frånlund, ekonom och statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Oxelösund

Vindkraftparker kan skapa många jobb i Oxelösund

Oxelösund

100 000 i skadestånd efter storbråket i fjol

Oxelösund

16-åriga Lukas skapade Kalle Ankas nya granne

Oxelösund

Koordinaten har flest biblioteksbesökare i Sverige

Ledare

Bekämpa övervikt utan skatt eller pekpinnar

Visa fler