Från konstnärsdrömmar till årets vegokock

Årets vegokock Fredrik Kämpenberg är uppfinningsrik i köket och matlagning ser han som en sätt att få vara kreativ.

Nyköpings kommun 25 oktober 2019 10:15

Fredrik Kämpenberg har ända sedan sin uppväxt i Jämtland haft ett stort intresse för mat.

– Min mamma lagade mycket mat när jag växte upp, en vecka kunde bestå av kinesisk gryta, fondue och raclette. Det här var under 80-talet i Rätan som är en liten by. Att få tag på de här grejerna var nog en lite annan grej på den tiden, jämfört med nu, säger Fredrik Kämpenberg.  

Fredrik Kämpenbergs mamma var påhittig och bakade pitabröd, som hon serverade med stekt älgfärs - som en egen variant av tacos innan det slagit igenom i Sverige.

Fredrik Kämpenberg började att laga mat när han blev inspirerad av en kompis. 

– Det var en kompis som var ett år äldre som jag bodde granne med i Frösön i Östersund. Han lagade massa indonesisk mat bland annat och det tyckte jag var så gott att jag ville kunna laga det själv. 

På gymnasiet hade dock Fredrik Kämpenberg siktet inställt på att bli konstnär. Han valde att gå Samhällsvetenskapliga programmet med estetiskt tillval. 

– Sen fick jag en egen lägenhet och då måste jag betala hyra. Jag försökte då övertyga min hyresvärd om att få pengar i efterskott när jag blivit en känd konstnär. Men det gick inte så bra, så jag börja jobba som kock. 

Det var då han insåg hur kreativt det är att laga mat. 

–Det gick ju och skapa så många fler lager där med smaker, dofter och texturer. Det är ju inte bara en tavla eller en skulptur utan det är ännu mer- så jag fick nog utlopp för min kreativa konstnärssjäl i maten. 

Efter att ha flyttat till Örebro fick han jobb på en ny restaurang. Men eftersom han hade sin son på fem år var det svårt att samtidigt jobba sena kvällar. Han valde då att söka jobb som kökschef på en skola.

– Det var nog ett väldigt bra karriärsval för då stod man ut lite i mängden och gjorde saker som ingen annan gjorde.

Sedan 2012 har Fredrik Kämpenberg jobbat med egna bokningar och catering vid sidan om. Han jobbar även med att utbilda bland annat elever på Hotell och Restaurang programmet på Nyköping Strand Utbildningscentrum.

2019 blev Fredrik Kämpenberg utsedd till årets vegokock och vegetariskt ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag vet att jag kom in på det här med vegetariskt på grund av att jag jobbade i Örebro kommun som redan då var väldigt framåt med det.

Hans dröm är att i framtiden öppna en egen matstudio. 

– Drömmen är att ha en matstudio. Den kan ha öppet ibland för allmänheten och för slutna sällskap och i mera utbildande sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Ekblad

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

I vattenbristens spår – de letar efter nytt vatten

Nyköping

Järnhandlare Larssons unika jättehus till salu

Nyköping

Fängelse för suicidal man som band sitt ex

Karting

Krasch och halka ledde ändå till bra placering

Nyheter

Helgens badväder: Varmare i vattnet än i luften

Visa fler