Ny vargattack i Gnesta – åtta får dödade

Varg angrep en gård i Gnesta under helgen och dödade sju tackor och en bagge.

Gnesta kommun 14 oktober 2019 12:02

Det var på lördagen som en fårägare i Gnesta upptäckte att en eller flera vargar tagit sig in i en hage och attackerat fåren. Totalt ska sju tackor och en avelsbagge ha dött, sannolikt uppdelat på två angrepp under nätterna mot fredagen och lördagen. Ytterligare en tacka är sårskadad.

– Det fanns nästan inget kvar av några av dem, räv och fåglar hade säkert varit framme, berättar ägaren, som har omkring 130 får totalt.

Hen vill vara anonym på grund av hur kontroversiell vargfrågan har blivit de senaste åren, inte minst efter angreppen i Gnestatrakten.

– Jag är ändå för vargen, det är inte så många som är det.

Du verkar ta det hela med ganska mycket ro?

– Det är klart att jag inte vill att de ska äta upp mina djur. Det kostar pengar, tid och framför allt lidande för djuren.

Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland, bekräftar vargangreppet:

– Länsstyrelsen har varit ute och besiktigat, och fastställt att det var varg. Hur många kan vi inte säga.

Sannolikt är det vargar från det så kallade Ärlareviret som angripit fåren, men Sjundareviret ligger väldigt nära och för att fastställa vilka vargar det rör sig om har spillning skickats för DNA-analys.

– Det är inte säkert att vi får ett svar, men det kommer ta ett tag innan vi vet, säger Lovisa Häggström.

Senast i augusti revs tre får av varg på en annan gård i närheten.

– Vi har kontakt med djurägaren och har satt upp skrämselmaterial för att ytterligare angrepp inte ska ske på samma ställe, säger Lovisa Häggström.

Hur stor är risken för nya angrepp i Gnestatrakten framöver?

– Jag kan inte spekulera i det, säger Lovisa Häggström.

Tidigare i år inventerade länsstyrelsen i Stockholm vargarna i Sjundareviret, som ligger i gränstrakterna mellan Gnesta, Södertälje och Nykvarn, och det fanns då minst två individer kvar i området.

Vargarna i Sjunda har skapat rubriker i flera år. På gården Molstaberg i Mölnbo har ett stort antal får dödats i flera angrepp. 2015 sköt en Gnestabo en vargtik i reviret, vilket ledde till en långdragen rättsprocess om grovt jaktbrott. Mannen friades förra året.

I årets inventering konstaterades det också att det är ett syskonpar från Sjunda som vistas i trakterna kring Ärla. Det reviret ligger mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Stjärnhov.

Enligt Naturvårdsverket fanns det under vintern 2018/2019 omkring 300 vargar i hela Sverige, och 380 i hela Skandinavien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gnesta

Fem får dödade av varg mellan Gnesta och Vagnhärad

Sörmland

Ökat nyföretagande i Sörmland: "Stark framtidstro"

Gnesta

Kulturpärlor rekryterar efter tuffa coronavåren

Gnesta

Kommunen avråder från bad vid Frösjöstrand

Sörmland

Begravningsbyråer hjälper djur till nya hem

Visa fler