Starta eget-boom bland nya svenskar

Nyföretagarcentrum märker av kraftig ökning. Nu har man fått pengar för att utbilda fler utlandsfödda som vill starta eget.

Nyköpings kommun 5 november 2019 05:12

Emad Alshatti flydde sitt hemland Syrien och hamnade på asylboendet Solbacka i Stjärnhov. Bakom sig lämnade han en lång yrkesbana där han hade arbetat med exteriörrengöring av exempelvis husfasader och fönster.

Fyra år har gått sedan dess och Emad har arbetat med lite av varje, som anställd. Nu ligger han i startgroparna med att starta sitt egna företag Net Services - samma namn som hans verksamhet hade i Syrien.

– Jag känner mig som en fågel, säger Emad och skrattar.

– Det här har varit min dröm att kunna fortsätta med samma arbete som jag hade i Syrien.

Genom Nyföretagarcentrum i Nyköping har han fått hjälp med att göra en affärsplan och med kontakten med banken, bland annat. Till vintern startar han sin nya verksamhet.

–  Jag börjar med snöröjning och tänkte vända mig till kommunen, Nyköpingshem och andra fastighetsägare för att erbjuda mina tjänster.

Emad är långt ifrån ensam som utlandsfödd och ny företagare i Nyköping. På Nyföretagarcentrum har man märkt av en kraftfull utveckling, bara det senaste halvåret har 15 nya företag startats av personer som är utlandsfödda jämfört med tre nya företag under samma period i fjol.

–  Många av dem har varit i Sverige sedan 2015-2016, nu har man lärt sig språket och etablerat sig i samhället. Flera har drivit egna företag i sina hemländer, man vill kunna fortsätta göra det i Sverige och känner att tiden är mogen nu, säger Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum om utvecklingen.

Nyföretagarcentrum nyligen fått beviljat 100 000 kronor i stöd från Nyköpings kommun, pengar som kommer via de statsbidrag som tilldelats kommunen och som ska användas till att utbilda nya svenskar i hur man starar och driver företag. Med tanke på den tröskel som språket innebär så har Nyföretagarcentrum startat både utbildning och rådgivning på lättare svenska och arabiska för att kunna svara upp mot starta eget-boomen.

Utbildningen sker enligt en redan inarbetad modell och Nyföretagarcentrum i Nyköping har ett samarbete med avdelningen i Eskilstuna där de har en liknande verksamhet sedan tidigare. De bistår också med en rådgivare som kommer att vara på plats i Nyköping en gång i veckan, berättar Birgit Båvner.

Hon tror att nyföretagandet genererar flera positiva effekter även på sikt.

– Vi vet att nyanlända gärna anställer landsmän vilket innebär fler arbetstillfällen och påverkar arbetsmarknaden på ett väldigt positivt sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

För höga halter av radon på barnens förskola

Nyköping

Granström: Vi kan sälja vår del av Skavsta

Fotboll

Kaptenen blev hattrickhjälte för Tun: "Mer att hämta"

Fotboll

Gruda om nyförvärvet: "Besitter ledaregenskaper"

Nyköping

Biträdande rektor på förskolan känner inte till radonet

Visa fler