Sörmlands Medias coronagräv i nationella blickfånget

I våras kunde Sörmlands media avslöja hur kommunerna tillsammans med regionen samverkade för att hindra insyn i smittoläget inom länets äldreomsorg. Nu sätts myndigheternas agerande under lupp även på nationell nivå.

Sörmland 5 september 2020 12:01

När Sörmlands media i april började undersöka omfattningen av coronasmittan på länets äldreboenden stötte man snabbt på motstånd. Alla nio kommuner sade nej till tidningarnas begäran om att få ta del av statistik över smittade.

Genom att begära ut mejlkommunikation kunde tidningarna visa hur man enats om en gemensam strategi för att fördröja utlämnandet av information – i direkt strid med offentlighetsprincipens föreskrift om skyndsamhet.

Under hösten uppmärksammas granskningen på flera håll.

Först ut var chefredaktör Eva Burman som under lördagen gästade det mediegranskande programmet Medierna i P1 som tittat närmare på hur medier på flera håll stött på motstånd när man begärt ut allmänna handlingar kopplade till coronapandemin. Flest överklagade avslagsbeslut står Sörmlands media för.

Eva Burman välkomnar att frågan lyfts.

– Det är viktigt att myndigheternas hantering i krisen nu granskas på allvar. Slutsatsen i vårt fall är att stresstestet de sörmländska myndigheterna utsatts för under våren inte landat väl för demokratin.

Under måndagskvällen deltar Eskilstuna-Kurirens grävreporter Robin Folkö i Publicistklubbens debatt på ämnet "Virusets verkan: Myndigheter mörkar och kreativiteten kallnar" kring hur coronaviruset påverkat relationerna mellan myndigheter och medier. Övriga deltagare är Lena Mellin, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet och Helene Lindstrand, presschef på SKR.

Debatten hålls på Södra teatern i Stockholm klockan 18.30 och sänds live på Publicistklubbens Facebooksida.

Den 18–19 september anordnar Föreningen grävande journalister sitt årliga Grävseminarium. Årets upplaga går under namnet DigiGräv och arrangeras virtuellt. En av föreläsarna är Johannes Tångeberg, grävreporter på Södermanlands Nyheter, som den 19 september berättar om Sörmlands medias granskning.

– Det känns jättekul att kollegor i journalistsverige uppmärksammar vår granskning och det ska bli roligt att vara med och berätta om vad vi gjort, säger han.

Den 7 oktober deltar Eva Burman i ett corona-seminarium anordnat av SVT, SR, SOM-institutet och Göteborgs universitet. Bland övriga deltagare finns Klas Wolf-Wats, chef och ansvarig utgivare Ekot, frilansjournalisten Emanuel Karlsten och Folkhälsomyndighetens kommunikationsdirektör Elisabeth Wall-Bennet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Granskning: Corona

Efter tidningens granskning – fler covidsjuka äldre får vård på sjukhus

Geriatrikprofessorn fortsatt kritisk: "Det värsta som hänt i svensk sjukvård och äldrevård"

Regeringen utreder mörkläggning av coronauppgifter

Krönika

Eva Burman: Bra att myndigheternas öppenhet sätts under lupp

Läs hela vår corona-granskning här – artikel för artikel

Visa fler