Tusen snökäppar redo i väntan på snön

Hittills har snön lyst med sin frånvaro, men den dag vintern slår till står närmare 1 000 snökäppar redo att vägleda snöröjarna.

Trosa kommun 8 november 2019 06:44

Varje senhöst sätts markering ut i form av snökäpparna. Snökäpparna sätts ut i par längs med cykelbanor och vägar som tydligt markerar vägkanten under vinterväglag runt om i Trosa och Vagnhärad. Och är till stor hjälp för att snöröjarna ska kunna orientera sig längs snöfyllda vägar.

Två av de som arbetar med att sätta ut de orangefärgade snökäpparna längs med cykelvägen mellan Trosa och Vagnhärad är maskinföraren Lasse Eriksson och Dmitrii Konstantinov.

– Vi sätter vägstolpar så det har blivit några mil nu. Vi placerar ut vägstolparna vid vägkanten så att det ska bli lättare för snöröjningen att veta hur vägen går efter snöfall. Här på de öppna ytorna mellan Trosa och Vagnhärad  är markeringen till stor hjälp där det lätt blåser igen med snö, säger Lasse Eriksson.

Dmitrii Konstantinov står längst fram på en liten plattform med mössa nerdragen över öronen och dubbla handskar. Han placerar den orange markeringskäppen, som är omkring två meter långa och försedda med reflexer, i ett hål som maskinföraren Lasse Eriksson har tryckt med hjälpt av sitt aggregat längst fram på maskinen.

– Jag trycker ett hål på trettio centimeter och Dmitrii Konstantinov sätter stolpen i hålet och jag lyfter upp sen åker vi vidare. Vi har nog gjort av med 1 000 stycken pinnar och vi är snart klara, det har gått lite fortare när vi fick låna maskinen. Så att vi i stället slipper placera ut snökäpparna för hand, säger Lasse Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sörmland

85 nya broar ska byggas i Sörmland

Nyköping

Förslag: Nej till fler rondeller och farthinder

Nyköpings kommun

Ny beläggning på riksväg 52 dröjer flera år

Nyköpings kommun

Snöfri vinter kan spara stora pengar

Ledare

Våga visionera mera om Nyköping 2040

Visa fler