Nya bostäder planeras i nyinköpt hus

Kustbostäder har köpt Sparbankshuset vid Järntorget. Samtidigt kommer en rivning av Prismanhuset närmare.

Oxelösunds kommun 10 oktober 2019 12:15

Kustbostäder har köpt det så kallade Sparbankshuset vid Järntorget för elva miljoner kronor. Tidningen skrev om affären redan i somras, men nu har den gått igenom. Säljaren är just Sörmlands sparbank – och det är tänkt att de ska bli hyresgäster hos Kustbostäder.

– De är en bra hyresgäst, men de tycker att deras nuvarande lokal i det aktuella huset är för stor, säger Per Koman Alm som är vd för Kustbostäder.

Förutom banken finns en sportaffär och ett apotek på första våningen av huset. På andra och tredje våningen av Sparbankshuset finns det i dag lokaler som bland annat huserar en naprapat och en tandläkarmottagning. Ytan är på totalt 2 000 kvadratmeter. Kustbostäder har planer på att göra om de flesta av lokalerna till lägenheter. Tio eller elva lägenheter räknar man att få plats med.

Granne ligger Prismanhuset där de flesta av Oxelösunds sällanköpsbutiker ligger. Planerna på att riva det befintliga huset och ersätta det med bostäder och nya butiks- och servicelokaler tar nu fart igen i och med köpet av Sparbankshuset. Kustbostäder vill nämligen kunna använda delar av det som tillfälliga lokaler till några av dem som finns i Prismanhuset – om och när det rivs i etapper och ersätts av nya lokaler och bostäder.

– Vi har inväntat affären med Sparbankshuset. Nu när den är klar startar vi upp arbetet med Prismanhuset igen. Vi har som inriktning att riva och bygga nytt och jobbar för att ta fram ett förslag. Sedan behövs ett styrelsebeslut och ett beslut i kommunfullmäktige för att det ska bli verklighet, säger Koman Alm.

Tidningen har flera gånger skrivit om planerna på att riva Prismanhuset och bygga nytt. Förutom lokaler för service och handel i markplanet planeras bostäder på de andra våningarna. Tveksamhet har dock funnits kring framtidens handel som förändrats de senaste åren – och ser ut att förändras – bland annat på grund av den växande e-handeln. Något som kan påverka utformningen av byggnaden.

– Vi har skissat på en byggnad, men nu ska vi bli mer konkreta. När en budget finns får vi anpassa bygget efter det och försöka hitta en entreprenör, fortsätter Koman Alm.

Om alla beslut och förutsättningar går det här projektets väg - hur ser tidsplanen för Prismanhuset ut då?

– Då kan det bli upphandling av projektör 2020 och rivning och byggnation i etapper 2021-2022, så att butikerna fortfarande kan bedriva verksamhet under tiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sörmland

Jägaren varnar för trädäck: "Som ett bo för grävlingen"

Gnesta

Gnestahem vill bygga nytt vid Solrosen

Nyköping

Skavstaområdet ska utvecklas – trots störtdykning: "Väldigt attraktivt"

Sörmland

Laddad lagändring ska bana väg för elbilar

Nyköping

Hagalund kan växa när Wachtmeister planerar bostäder

Visa fler