Anna Lindell blir tilldelad mästarbrev

Keramikern Anna Lindell tillverkar främst serviser i stengods och porslin. Under veckan fick hon ta emot ett mästarbrev för sin yrkesskicklighet inom krukmakeri.

Jönåker 8 november 2019 20:09

Anna Lindell bor på Rosendal utanför Jönåker och driver Rosendals krukmakeri. Företaget startade hon 1983 och tillverkningen av keramiken sker i en verkstad bredvid hennes föräldrahem. Det var när Anna Lindell pryade i nian på J’Ove Brandels verkstad som fick hon upp ögonen för keramik. Men det var först efter en praktikplats hos Lena Wellander, jordbruksutbildning och jobb som bland annat musiklärare hon valde att satsa på keramiken. 

–  I början får man jobba långsamt men säkert och min målsättning var att om jag har etablerat mig på tio år har det gått fort, säger Anna Lindell. 

I början bestod försäljningen av keramik till olika återförsäljare. Men sedan 2013 jobbar hon med att skapa serviser till restauranger. 

– Jag har minst 10 restauranger i Stockholm dit jag producerar porslin. I min verkstad ser det porslinet inte särskilt märkvärdigt ut men verkstaden är ju inte den miljö de ska finnas i. Jag gör ju bara ramen till konsten, det är ju maten som är huvudattraktionen.

Några av restaurangerna som hon levererar porslin till är Grand Hotell, TAK, Rosendals trädgård och Fotografiska.

Att hon blivit tilldelad mästarbrev ser hon som ett extra fint bevis eftersom hon inte har något utbildning inom keramik. 

– Det känns faktiskt jättebra. Jag har vetat att det har funnits mästarbrev och jag undersökte det för ett antal år sedan men då fanns inget för keramik. För min del är det viktigt för jag har inte gått några skolor för att lära mig det här.

Anna Lindell berättar att hon har skapat en tekanna i form av en Nordsvensk brukshäst som Kung Carl Gustaf fick i julklapp 1997. 

–  En grannes kusin Agneta har fritidshus här och hon jobbade som programchef på Dramaten. När kronprinsessan Viktoria skulle fylla 18 år lärde hon sig tala av Margareta Krook och då fikade de på Agnetas kontor.

På kontoret pratade de om vad kungen skulle få i julklapp och Agneta föreslog något som kungen inte redan hade. Lite senare fick även Viktoria en likadan kanna. För ungefär två månader sedan blev Anna Lindell även inbjuden att äta Sverigemiddag med kungafamiljen. 

– Jag fick prata med Viktoria och hon ville att jag skulle hälsa till Agneta.   

Det roligaste med att arbeta med keramik tycker Anna Lindell är att dreja. 

– Det är det som är meditativt och där man känner att man utvecklas. Sen ska man veta att dreja är det som tar minst tid i produktionen av en tallrik. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Ekblad

Ämnen du kan följa
Läs mer
Nyköping

Skavsta-vd: Flyget kommer öka över 2019 års nivå

Nyköping

Kommunen köper fastigheter för 18 miljoner

Fastighetsaffärer

Gård i Vrena såld för 90 000 000 kronor

Bostadsområde på naturens villkor

Fastighetsaffärer

Lantbruksfastighet i Nyköping såld för 2 000 000 kronor

Visa fler