Musikkedjan 4Sound har begärts i konkurs

Musikaffärskedjan 4Sound har begärts i konkurs. Affären i centrala Nyköping kommer tills vidare att ha öppet.

Nyköpings kommun 10 oktober 2019 11:55

Företagen bakom musikkedjan 4Sound, som driver musikaffären vid Teaterparken i Nyköping, har begärts i konkurs.

– Sten Österlund i Nyköping är en fantastisk butikschef som driver affären med stor entusiasm, men den butiken, precis som alla andra, är nu i konkurs. Det är sagt att alla butiker ska hålla öppet tills annat anges av konkursförvaltaren, säger Anders Endertorp som är vd för företagen bakom 4Sound-kedjan.

Han berättar att de 19 svenska butikerna, som förutom i Nyköping finns i bland annat Stockholm, Norrköping och Linköping haft svårt med lönsamheten.

– Vi har haft det svårt med lönsamheten, men det som primärt satte oss i konkurs var att Nordea, som är vår största långivare, bestämde sig för att dra in vår kredit i måndags. De har aviserat under en tid att de vill minska sin exponering inom retailverksamhet, men vi blev bestörta när vi fick beskedet att de vill ha pengarna nu, säger Endertorp.

4Sound är Nyköpings enda egentliga musikaffär. Den har hetat 4Sound i cirka tio år, men funnits i stan betydligt längre än så. Anders Endertorp hoppas att det ska gå att hitta en lösning.

– Min personliga förhoppning är att verksamheten kan drivas vidare i en eller annan form. Jag tycker att musikinstrument ska upplevas, att man ska få prova dem innan köpet, men fysiska affärer har det extremt tufft. I Skandinavien står näthandeln av musikinstrument för 30-35 procent, säger han.

På 4Soundbutikerna i Nyköping och Norrköping var man förtegen under onsdagen.

– Vi vet så lite i nuläget. Vi har bara fått knapphändig information så jag vill inte uttala mig i nuläget, säger en av de anställda på affären i Nyköping.

Nyheten om att 4Sound, som har musikaffärer i både Sverige, Danmark och Norge begärts i konkurs, blev först offentlig i just Norge.

En av anledningarna till konkursen som anges här är konkurrensen från näthandeln - precis som för många andra sällanköpsbutiker. I Norge har butikskedjan haft rejäla underskott. Koncernresultatet före skatt slutade på 96,9 miljoner norska kronor för de tre senaste åren.

– Vi har försökt att skaffa nya investerare och långivare, men sådant tar tid, sa Endertorp till norska tidningen Dagens näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa
Läs mer
Ledare

Vad hade Melodifestivalen varit utan Kempe och G-Son?

Kultur och Nöje

Petters nya utmaning: indiemusik

Kultur och Nöje

Stjärnspäckad "Don Giovanni" i Berwaldhallen

Kultur och Nöje

Jay-Z köper annons för att hedra George Floyd

Kultur och Nöje

"Tomt och konstigt" utan Sweden Rock

Visa fler