Nu prisas han för sin uppfinning

I 30 år har Hans Franzén jobbat med att ta fram uppfinningar. Nu senast ett vattenlås som börjat säljas hos de större butikskedjorna.

Nyköpings kommun 19 november 2019 21:21

Den uppfinning som nu ser ut att få snurr för Hans Franzén är ett vattenlås för handfat som är enkelt att rensa.

Hans har precis demonstrerat hur hans nya uppfinning fungerar men det räcker inte alltid med att ha en bra produkt för att man ska lyckas. Det handlar även om att få till ett patent något som inte alltid är det enklaste. Dels kostar själva patentansökan pengar och ska man dessutom ha patent i flera olika länder kan det röra sig om stora belopp. 

– För den här typen av patentansökningar på vattenlåset har jag nog lagt ut ungefär kostnaden av en ny bil, säger Hans Franzén.

Har man väl ett patent som är giltigt på en produkt som man tror på är det ändå bara giltigt i 20 år och i vissa fall dröjer det en längre tid innan en produkt slår igenom. För Hans vattenlås skulle det dröja nästan 34 år innan idén nådde butikshyllorna. 

– Det var till slut ett finskt företag som jobbar med innovativa lösningar för badrummet som såg potentialen, säger Hans Franzén. 

Vattenlåset och dess innovation har nyligen kommit att prisas för sin design av det polska institutet för industriell design, (IWP).

Enlig Hans är tålamod en viktig egenskap för en uppfinnare, en annan sak för att lyckas lansera en produkt är att ha tid.

– Ungefär hälften av befolkningen är påhittiga och den andra hälften vill ha ordning och reda. Av de påhittiga är det bara ett fåtal som har tiden att utveckla en produkt, det är svårt om man jobbar heltid, säger Hans Franzén. 

Hans, som ursprungligen är från Strängnäs, hamnade så småningom i Nyköping, där han jobbade med marknadsföring på SAAB. För 30 år sen i samband med att Hans blev pappa började han fundera på smarta säkerhetslösningar för barn. 

– Det hela började med lådlås som plockades upp av AKTA till deras barnsäkerhetssortiment och därefter fick jag in ett skötbord, Tvättbjörne, som producerades under en längre tid, säger Hans Franzén. 

Det var i samband med skötbordet som idén för vattenlåset kom till Hans men det är först nu som vattenlåset låg rätt i tiden. 

– Så är det med vissa saker även om det är en bra idé är det inte säkert att de kommer att träffa rätt, säger Hans. 

Utöver vattenlåset har Hans en rad andra patent, till exempel våtservetter som tar bort fläckar från siden. De levereras till ett av världens mest exklusiva hotell, Burj Al Arab i Dubai.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linus Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Kalle försöker skydda sina djur mot vargen

Nyköping

Kamp mot klockan för att undvika översvämning i skola

Nyköping

Vattenläcka vid Tessinskolan – tunnel svämmades över

Fotboll

Nya tränare klara för Stigtomta

Nyköping

Vattenläckan håller simhall stängd

Visa fler