Rappt, vasst och skickligt med Hallberg

Det bjöds på humor i den höstlika fredagskvällen på Nyköpings teater. Salongen var fullsatt och stämningen på topp när Messiah Hallberg gästade med sin föreställning "Scener ur ett äktenskap".

Nyköpings kommun 13 oktober 2019 14:19

Applåderna dundrar mellan väggarna när Johanna Nordström, humorprofil med närmare 200 000 följare på Instagram, kommer in på scenen. Hon värmer upp oss med sin lite nördiga och självdistanserade humor. Skämten om 90-talisternas avsaknad av, tja typ allt, lägger ribban. Hon ger också Messiah några tjyvnyp. Precis som det ska vara. 
När kvällens huvudnummer kliver på är publiken riktigt redo. Jag förstår förväntningarna. Messiah Hallberg är en oerhört imponerande komiker. 

Han har de senaste åren befäst sin plats som en av Sveriges bästa humorprofiler och tilldelades också priset som Sveriges bästa manliga komiker vid Svenska stand up-galan 2017. Han har figurerat i Parlamentet på TV4 och hans senaste turnéshow ”Den missförstådde profeten” har nyligen visats på CMore. 

Med en kulsprutande ordhastighet drar han igång kvällens show, ”Scener ur ett äktenskap”. Enligt Messiah handlar den om att bli ihop, bita ihop och bryta ihop. Barnen har kommit förbi bebistiden och hans förhållande går in på sitt tolfte år. Vi får följa med i terapisoffan och med ett helt enormt tempo avhandlas äktenskapliga bråk, terapisessioner, vardagsrealistiska händelser och att vara förälder. Förstås med många självutlämnande skämt på vägen. 

Messiah är vass och driver med allt. Hans komiska förmåga är beundransvärd och han är i sitt esse. Folk kippar stundtals efter andan av allt skratt för att i nästa sekund sätta skrattet i halsen. För det är ofta precis på gränsen. Huvuden vrids för att titta på varandra, som för att fråga "jösses, får jag skratta åt detta?". 

Hans journalistiska bakgrund skiner igenom. Manuset är välskrivet och respektingivande. Det är också riktigt snyggt mot publiken att ha gjort sin research när han nämner Brandskärr. Sedan finns det där lite grann som skaver. Visst, en komikers uppgift är att skämta på andras bekostnad. Men vart drar man gränsen? Får man som komiker skämta om allt? En högaktuell fråga som Messiah definitivt valt att utmana. För här i kväll skämtas det också om nazism, demens, sionism, metoo, klassfrågor, oralsex, Malou von Sivers, politik, sexism och jämställdhet. 

Efter att ha sett den fantastiskt roliga Messiah även bjuda på sig själv, så är nog svaret ändå ja. Som komiker borde man få skämta om livets och samhällets alla beståndsdelar. Men följdfrågan en komiker kanske ändå måste ställa sig idag är, bör man? 

Scener ur ett äktenskap

På scen: Messiah Hallberg

Support: Johanna Nordström

Plats: Nyköpings Teater

När: Fredag 11 oktober

Publik: Fullsatt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kajsa Kromnér

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Vattenläcka vid Tessinskolan – tunnel svämmades över

Nyköping

Olycka på Arnö – cyklist blev påkörd

Beachvolleyboll

Tholse och Jonsson segrare på Gotland

Karting

Norton från Nyköping tog SM-guld

Nyköping

Brand vid gård – räddningstjänsten släckte maskin

Visa fler