Centerns svek mot landsbygden

Tystberga 20 juli 2020 05:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med förundran och vrede jag läser kommunstyrelsens förslag till förskola i Tystberga. Hur Centern, som lovade innan och efter valet att bygga en ny förskola, har gjort en sådan kovändning är för mig en gåta. Ett parti som säger sig värna om landsbygden. Då borde det satsas på Tystberga, som ska vara en så kallad ”nod” i Nyköpings kommun. I stället säljer man sig till ett förslag som inte alls blir någon satsning för framtida expansion.

För att citera Urban Granström i SN den 24/6, men då gällde det landets fjärde största flygplats: ”Det är imponerande med vilken precision de har lyckats undvika att stödja” Tystberga fullt ut och se fördelarna med en nybyggd förskola.

Om förslaget som kommunstyrelsen förordar går igenom, så blir det en nödlösning som Tystberga får dras med i många år. Förslaget presenterades endast för två små grupper i Tystberga. Var det med beräkning? Risken för negativa reaktioner minskar ju i små grupper.

Hur kan majoriteten godkänna en förstudie med en konsekvensanalys som är så amatörmässigt genomförd med ett mycket taffligt språk och som skulle ha kostat en halv miljon? ”Bygga ny förskola ur barnperspektiv: För Tystbergas barn bra! Däremot dåligt för barn i andra delar av kommunen där behoven är större”. Eller investeringsmässigt: ”Dåligt. Kräver del av investeringsbudgeten som skulle behövas på andra förskolor i kommunen”.

Det hade varit bra med en dialog tidigt i processen med berörda parter och ortsbor för att få en bra framtida lösning. Låt oss sakta in och ta den innan ni beslutar i frågan i slutet av sommaren.

Det måste vara något som lockar Centern mer än att hålla ett vallöfte. Man undrar vad?

Jag hoppas Martina Hallström kommer till Tystberga den 21 juli, då vi har bjudit in alla gruppledare, och lyssnar på våra argument för en långsiktig lösning. Då kommer hon förhoppningsvis till insikt om vad som är bäst för Tystbergabygden, men också för hennes parti.


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Insändare

Insändare: Löften eller tomma ord i Tystberga?

Insändare

Insändare: Centerpartiets svek i Tystberga

Insändare

Insändare: Brevet till Tystberga inte ett politiskt utspel

Tystberga

Majoriteten skickade ursäkt till vårdnadshavare – nu väntas beslut om Tystberga skola

Tystberga

Öppet tjafs i C om Tystberga skola

Visa fler