Till minne Sven "Svalan" Larsson

Sven ”Svalan” Larsson har gått ur tiden 84 år gammal.

Nyköpings kommun 13 november 2019 14:08

”Svalan” var lagledare i Nyköpings BIS fotboll under klubbens glansperiod på 1960- och 70-talen. Humörfrisk med rak kommunikation och utan förskönande omskrivningar.

Det var en tid när lagledaren uppbar ett högt anseende bland spelare och supportrar och var den person som närmast dagligen uttalade sig på lokalpressens sportsidor om spelarnas form och skador och redogjorde för tanken bakom laguppställning och taktik.

Kärnan i Sven ”Svalan” Larssons och NBIS-hövdingen Ludvig ”Ludde” Dahlströms lagbygge utgjordes av försvarsgeneralen Lars-Göran ”Qvista” Qvist, arbetsmyran Lars ”Elmis” Elmsäter och bollbegåvningen Roger ”Rogga” Landström, vilka i flertalet fall omgärdades av unga talanger upplockade från bygdens rika fotbollsmylla.

Det var en ordning som fungerade utmärkt och Nyköpings-Bissarna tillhörde under nära ett decennium på 1970-talet topplagen i landets då näst högsta fotbollsserie, division II. Framgångar som till en betydande del kan tillskrivas lagledare ”Svalans” förmåga att ställa rätt manskap på benen och samtidigt skapa en klubbkänsla lite utöver det vanliga.

I rollen som lagledare var det oftast ”Svalan” som hade sista ordet när det gällde vilken rödblå elva som skulle springa ut på planen till helgens match. Tränarens uppgift var i första hand att träna laget och att fungera som sidekick till lagets ryktbare lagledare.

Vi som hade förmånen att sparka boll i Bissarna under Sven ”Svalan” Larssons framgångsrika era som lagledare minns en färgstark ledarprofil och fotbollskamrat som alltid hade nära till ett hjärtligt skratt, såväl i som utanför omklädningsrummet.

Leif ”Kiwi” König, evig bänknötare i NBIS. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Järnhandlare Larssons unika jättehus till salu

Nyköping

Fängelse för suicidal man som band sitt ex

Nyköping

Uppmanar Nyköpingsborna: "Aldrig bilen under milen"

Nyköping

Avgift för hantering av kärnavfall sänks med över 100 miljoner per år

Nyköping

Högt tryck för att få vara med på konstkollo

Visa fler