Nog tål veteranerna att hedras ändå

Nyköpings kommun borde på något sätt delta i firandet av Veterandagen.

Nyköpings kommun 7 oktober 2019 06:08
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

De styrande i Nyköpings kommun välkomnar lokala initiativ till att fira Veterandagen den 29 maj, men vill inte att kommunen ska åta sig detta. Frågan ställs på sin spets med att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige på tisdagsmötet ska avslå en motion från Moderaterna, inlämnad i slutet av 2017. 

Majoriteten i kommunstyrelsen röstade emot motionen, medan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig. Den som vill göra det enkelt för sig kan se det som att kommunledningen inte vill få kostnaden för att arrangera ett firande på Veterandagen i knät, medan reservanterna tycker att det är värt det.

 

Här borde finnas ett utrymme för en mer smidig lösning. 

I beslutsunderlaget står att det saknas någon organisation som håller i ett högtidlighållande av Veterandagen i Nyköping. Det är inte helt korrekt. I maj hölls en första ceremoni på Veterandagen, inte långt från stadshuset. Det var i S:t Nicolai-kyrkan, ett samarbete mellan Nyköpings församling, Fredsbaskrarna och Södermanlands Hemvärnsbataljon. Det tål att få en fortsättning. Kommunen borde kunna komma in som konstruktiv partner utan att det tar stora resurser i anspråk. 

Firandet av våra veteraner bidrar till sammanhållning. Att hålla fast vid de värden som har bidragit till att forma bilden av Sverige i omvärlden. Det är klokt att lyfta fram alla de svenskar – från olika delar av samhället - som har ställt upp på krävande uppdrag i svåra lägen. 

 

Svenska militärer och andra har i decennier medverkat till att Sverige kunnat vara en aktiv aktör i omvärlden, för konfliktbegränsning, fred och säkerhet i allt från Suez och Kongo till Libanon, Balkan och Mali. De tål att uppmärksammas, hedras och minnas.

Olof Jonmyren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Flygdrama på Skavsta – tvingades nödlanda på vattnet

Nyköping

Fler tar studenten – trots vårens distansundervisning

Speedway

Upp och ner för Peter Ljung i Polen

Nyköping

Efter incidenten med brandflyget: "Det ska undersökas"

Nyköping

Bil i krock med älg: "Bilen är ordentligt tillknycklad"

Visa fler