Planerar framtiden för ABB/Cewe-huset

Snart lämnar det sista av ABB:s verksamhet ABB/Cewe-huset. Fastighetsägaren hoppas att tomrummet ska fyllas av nya verksamheter.

Nyköpings kommun 24 november 2019 18:17

Den stora industribyggnaden väster om Arnöleden uppfördes 1963 för verkstadsföretaget Cewes behov. 1975 byggdes fabriken ut. Cewe gick upp i Asea som under 1970-talet hade cirka 600 anställda i Nyköping. Asea heter numera ABB och har de senaste åren gjort stora nedskärningar i Nyköping. I mars i år meddelade företaget att lagerhanteringen med drygt 20 anställda ska lämna Nyköping. Företaget kommer därmed att helt ha lämnat byggnaden.

Ett flertal andra företag har successivt flyttat in i olika delar av byggnaden som i dag ägs av fastighetsbolaget Kungsleden. Bland hyresgästerna finns CTT, Ahlsell och Framtidsgymnasiet. I byggnaden finns även en restaurang och en gymnastiksal. 2015 gjordes detaljplanen om för att göra det möjligt att förutom industriverksamhet även bedriva till exempel utbildning, friskvård, handel och idrott i byggnaden. 

– Vi har utvecklat lokaler för CTT som växer. Det senaste vi har gjort är att vi har byggt en butik för Bo Zenk som fick den sista lediga ytan på bottenplan. Den var lite svårtillgänglig, men vi hittade en lösning, säger Tommy Svärd på Kungsleden. 

Han är marknadsområdeschef på fastighetsbolaget och har i tre år arbetat med utvecklingen av den stora byggnaden. Flera företag som bedriver handel har tagit plats på bottenplan i den del av byggnaden som vetter mot Arnöleden. 

– Vi tittar för närvarande på att utöka lokalerna för Framtidsgymnasiet som växer. Förhoppningen är att de ska få ytterligare lokaler till nästa terminsstart, säger Tommy Svärd. 

Han konstaterar att ABB:s flytt lösgör vissa lokaler i byggnaden. 

– Vi kommer att få lagerytor lediga och till viss del kontor, men det är inte riktigt moderna kontor så de måste man utveckla. Problematiken har varit att vi har haft inlåsningar. Vi har inte kunnat nå plan 2 på ett bra sätt. ABB:s flytt ger oss öppningar att utveckla fastigheten. 

Tommy menar att det bland annat kommer att behövas nya trapphus och hissar i byggnaden. 

– Det är en utmaning att utveckla en gammal industrifastighet. Vi ska göra något annat av industrilokalerna, samtidigt som du har ett väldigt stort djup i fastigheten. Du måste få in ljus och då måste man kanske jobba mycket med taklanteniner och takglas om man ska nå in med kontorsverksamheter och liknande. 

Kungsleden ska nu ta fram en långsiktig plan för hur byggnaden ska utvecklas. 

– I dag är det väldigt mycket stora ytor som måste börja delas upp beroende på vad det är vi tänker oss. Om det är ett företagshotell eller om det är kontor eller vad det är. Vi jobbar med några olika spår just nu. Det finns ett sportspår, ett lagerspår och lite annat. 

Tommy upplever att det finns ett intresse för fastigheten från potentiella hyresgästers sida. 

– Vi märker att det finns ett behov av lokaler i stan. Fastigheten ligger i ett bra område centralt i Nyköping. Det är lätt att nå fastigheten som ligger nära centrum. Fastigheten syns på ett bra sätt. Vi ser en stor möjlighet i den är fastigheten att utveckla den. Nyköping är ju en ort som utvecklas ganska rejält. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Invasiv afrikansk växt hotar lokal natur

Fotboll

Bissarna bryter med huvudtränaren Jan Melle

Nyköping

Nu ska gågatan bli helt bilfri: "Hoppas det här blir bra"

Fotboll

IFK Nyköping förlorade - efter sent avgörande

Nyköping

Sökes: Skådespelare för tyskt filmprojekt i Nyköping

Visa fler