Nygammalt möte på den tidigare tvålfabriken

Först var huset tänkt som kullagerfabrik, men det blev tvåltillverkning i stället. Sedan blev det hotell och nu även en grundskola. Namnet är fortfarande Sunlight.

Nyköpings kommun 5 november 2019 07:02

NOSTALGI

När Nyköpings Enskilda grundskola öppnade sina dörrar under höstterminen 2019 startade skolan upp med nyrenoverade klassrum i Sunlights gamla lokaler. För läraren Mattias Elversson har historiska platser alltid betytt mycket.

– Jag använder ofta gamla bilder i min undervisning. Jag vill synliggöra historien för eleverna och primärt blir det att berätta om de här lokalernas historia, säger Mattias Elversson som är SO- och svensklärare.  

Nu har det gått några månader på den första terminen och det har blivit höstlov. Det är ljusa och fina lokaler, men kanske lite kalt på vissa väggar.

– Jag letar efter gamla bilder från förr och jag vill sätta upp dem inne i vår samlingslokal som vi har döpt till "Tvålkoppen", säger han.

Det finns tankar på att döpa om även klassrummen till olika märkesnamn på produkter som tillverkades under den gamla tiden.

– Tvålkoppen kom vi fram till ganska enkelt och från början var det lite på skoj men nu är namnet även rotat bland eleverna.

Fredrik Démery går i sjuan och är jättenöjd med både skolan och sin klass.

– Det känns bra och är intressant att gå här. Man märker lite att det är en gammal tvålfabrik för man ser hål efter gamla rör i väggarna, säger Fredrik Démery. 

Mattias Elversson har letat efter interiörbilder på den gamla fabriken och hittat en ganska stor mängd. För att få klarhet i var i fabriken bilderna är tagna tog han kontakt med Bengt Söderman, som började jobba på Sunlight 1963. 

– I det här rummet var det förpackningssal för flytande produkter som hårschampo och rengöringsmedel, säger Bengt Söderman när vi går in i Fredriks skolsal. 

Mattias Elversson visar sedan Bengt Söderman "Tvålkoppen".

– Här var det ingen tillverkning utan det var lager och förpackning av diskmedel, hårschampo och rengöringsmedel och hela våningsplanet var öppet. Det fanns inga mellanväggar bara ett litet kontor, säger Bengt Söderman. 

Det var Svenska kullagerfabriken som byggde byggnaden 1918. Men det startades aldrig någon verksamhet. I början på 1920-talet kom det två bröder från England, bröderna Lever. De hade hört att fabriksbyggnaden stod tom men att den exklusiva kontorsbyggnaden var klar för inflyttning. I februari 1925 startade produktionen och den första tvålen var tillverkad i Nyköping. Sedan ökade verksamheten med tillverkning av bland annat tvättmedel, rengöringsmedel, schampo och tandkräm.

Fler och fler produkter började importeras från fabriker i Europa och 1987 bytte fabriken namn till Lever. Det hjälpte inte och den första juli 1992 upphörde tillverkningen. Anläggningen stod sedan tom i några år men köptes 1997 av Göran Rosén. Han byggde om den till hotell och nu finns det en mängd olika verksamheter på området. 

Bengt Söderman jobbade som avdelningsreparatör och vaktmästare på området i över 30 år och tycker att Sunlight var en jättebra arbetsplats.

– Det fanns något som kallades för "Sunlightandan". Man brydde sig om varandra och företaget gjorde mycket för sina anställda. Vi fick presenter, det ordnades fester, det fanns en tennisbana och sedan ett fritidshusområde i Strandstugeviken, säger han. 

Tyvärr var det ingen av de gamla bilderna som var tagna i skolans utrymme. Men Mattias Elversson tycker ändå att det har varit ett intressant samtal med Bengt Söderman.

– Det har absolut klarnat, men jag får söka vidare efter bilder att dekorera väggarna med, säger Mattias Elversson. 

Lux – filmstjärnetvålen

I slutet på 1920-talet hade den vita Lux-tvålen gjort storsuccé i USA. Det var filmstjärnornas skönhetstvål och det sades att nio av tio filmstjärnor använde den. 

Det gjordes en storsatsning och marknadsföringen var enorm. Därav det höga priset på en krona mot konkurrenten Palmolivs pris på 75 öre. 

Storsatsningen blev ett fiasko. När väl tvålarna levererades hade det blivit något fel i tillverkningen och tvålen luktade stall.

Källa: Sunlight i Nyköping 1925-1992

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Alvin

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

För höga halter av radon på barnens förskola

Nyköping

Granström: Vi kan sälja vår del av Skavsta

Fotboll

Gruda om nyförvärvet: "Besitter ledaregenskaper"

Nyköping

Biträdande rektor på förskolan känner inte till radonet

Nyköping

Hakkors brändes in på skolans fotbollsplan

Visa fler