Klimatkamp med teatern som verktyg

Med sin föreställning ”Apocalips” har Moa Rudsäter fört in klimatfrågan på teaterscenen. Nu väntar flera ­visningar i Nyköping.

Nyköpings kommun 1 oktober 2019 16:04

Det började med en premiärvisning på Stockholms Elementära Teaterskola. Sedan blev det en visning i Nyköping, och en till, och en till. När Moa Rudsäter nu sätter upp sin egenskrivna teaterföreställning ”Apocalips” på Propellerteatern i Nyköping är det femte gången i ordningen. Tidigare har den spelats i Kulturladan på Inneberga gård, under Klimatsalongen i Nyköping, och hos en församling i Malmköping.

Handlingen, förklarar Moa Rudsäter, kretsar kring en barista som på olika sätt försöker få bukt på sin skenande klimatångest.

– Hon är väldigt neurotisk men också ganska gullig, och mänsklig. Hon prövar olika metoder för hantera den här klimatångesten och publiken får hänga med i det, säger hon.

Bakgrunden till ”Apocalips” är ett elevarbete på Stockholms Elementära Teaterskola, där Moa nyligen gått en utbildning.  

Eleverna fick i uppgift att på egen hand sätta upp en föreställning, befintlig eller egenskriven. Moa valde det sistnämnda. Vad hennes pjäs skulle handla om förstod hon efter en avgörande kväll i Stockholm.

– Jag satt på tunnelbanan och läste en riktigt mörk klimatrapport. Den tog upp vad som kommer hända i framtiden om den globala uppvärmningen fortsätter. Författaren beskrev de potentiella utfallen om vi når en två graders uppvärmning och sedan vad som händer därefter om uppvärmningen fortsätter.

– Det blev en väldigt stark upplevelse för mig. Jag kände att föreställningen blev mer förankrad i mig, att den fick en större mening.

Klimatfrågan har sedan länge legat Moa nära, inte minst genom engagemanget i den lokala miljöorganisationen Grön Framtid Nyköping.  

Alldeles nyligen besökte hon också Greenpeace, tillsammans med konstnären Linda Engström, för att lämna över den insamlade summan från Klimatsalongen i Nyköping – totalt 54 000 kronor.

– Det var väldigt intressant. Vi fick prata med Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor, som berättade hur Greenpeace arbetar. Pengarna från Klimatsalongen skänktes ju till deras arbete för Amazonas, säger Moa.

Efter föreställningen på Propellerteatern, som är nu på fredag, väntar fler visningar av ”Apocalips” i Nyköping – en för Rotary, en på Bryggeriet, och en på Nyköpings folkhögskola. Sedan ser det även ut som att Moa kommer ställa sig på Nyköpings Teaters scen framöver.

– Jag har bokat den i januari. Men det är inte helt säkert att det blir med ”Apocalips”. Jag har en annan föreställning på gång, avslöjar hon.

Vad som händer på den fronten får vi helt enkelt återkomma till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Kultur och Nöje

Speciell sommar väntar i Skottvång: "Ska kännas säkert"

Kultur och Nöje

Krisdrabbade Gotlands museum öppnar igen

Kultur och Nöje

Oprah gör två tv-kvällar om vägen framåt

Kultur och Nöje

Johannes Nyholm radiodebuterar med skräck

Kultur och Nöje

Kanye West donerar miljoner till Floyds dotter

Visa fler