Ja till smartare teknik och grönare hem

Det ska vara lätt att ladda om i omställningen.

Inrikes 19 maj 2020 05:01
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vi kan göra så kallat rot-avdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad i hemmet. Detsamma gäller för rut-avdrag, för rengöring, underhåll och tvätt. Det sistnämnda avdraget har efter införandet byggt ut och omfattar i dag ett stort antal tjänster i näraliggande sfärer, som flytthjälp, fiber- och it-tjänster i hemmet eller snöskottning.  

Det gynnar den som beställer jobbet, ökar efterfrågan på den som utför jobbet och är bra för samhället i stort.  

För den som vill investera i grön teknik i hemmet är det inte lika lätt. Avdrag finns för solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningsutrustning för elfordon. Dessa är mer omständligt att få del av än rut och rot. 

 

Därför kommer nu ett förslag från januariavtalet som ska göra stöden för teknikinvesteringar enklare att ta del av och troligen även öka efterfrågan. Det bygger på ett Centerparti-förslag som bakades in i januariavtalet med regeringen och Liberalerna. Avdragets omfattning är i utgångsläget på 50 000 kronor per år.

Det är en bra början. Sänkta kostnader för den enskilde sänker tröskeln för att göra investeringen. Avdraget kan göras direkt vid köpet och inte sökas i efterhand via myndigheter som inte hinner med. Som Rickard Nordin (C) säger tilll TT: Då vet du också att pengarna räcker och osäkerheten minskar. Och det är viktigt för att folk ska våga installera. 

På samma sätt som rut-avdraget har byggts ut bör målet vara att det gröna avdraget också breddas över tid. I nuläget är det en omflyttning av befintliga stöd, men andra gröna teknikinvesteringar och tjänster bör kunna läggas till.  

 

I fredags gick förslaget ut på remiss och är tänkt att träda ikraft vid årsskiftet. Rätt använt ger det positiva drivkrafter för grönare, smartare hem.

Olof Jonmyren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

När avdunstningen ökar minskar grundvattennivåerna

Trosa

Torpedliknande robot ska kartlägga havets mörka djup

Oxelösund

Fullskalig produktion av fossilfritt stål i sikte

Nyköping

Tekniknördar räddar liv i pandemin

Sörmland

Återkallelsen av Volvobilar kan få verkstadsköer att växa

Visa fler