Köpstopp – då tigger lärarna efter leksaker

Nyköpings kommun har köpstopp. Det är något man på Långsätterskolan märker av. Rastboden är tom så när som på två rockringar.

Nyköpings kommun 3 oktober 2019 19:43

Häromdagen när Maarit Nyström, fritidslärare på Arnö Långsätterskolan kom hem brast det. 

Hon och kollegan Natalie Karlsson, fritidspedagog, ägnar mycket tid på skolgården under raster och fritidsverksamhet. Men eftersom Nyköpings kommun har köpstopp har man inte kunnat införskaffa några saker eller material som barnen kan leka med – hyllorna i rastboden ekar tomma. 

 – Förskolebarnen älskar att leka i sandlådan, men det finns inte några hinkar och spadar så de får gräva med händerna, säger Natalie Karlsson. 

–  Det vi har är ungefär två rockringar och band så att man kan dela in sig i lag om man ska spela fotboll – men vi har inte några fotbollar, säger Maarit Nyström. 

Till slut brast det för Maarit Nyström. 

 – Jag kände bara att det känns för jävligt. Ska det behöva vara så här? Så jag bestämde mig för att lägga ut ett meddelande i sociala medier där jag bokstavligt talat tigger efter hinkar, spadar, rockringar, bollar och andra uteleksaker, från framförallt företag.  

Hennes inlägg har redan blivit delat över trettio gånger och många privatpersoner har hört av sig  till henne. 

 –Jag känner mig tvungen att tigga, för barnens skull, säger hon. 

Kollegan Natalie Karlsson håller med.

 –Ja, man ska komma ihåg att det inte är vi vuxna som blir drabbade av sparkravet. Det är barnen. Vi har talat om det här ett tag så jag blev glad när jag såg Maarits inlägg. Barnen kommer varje dag och frågar efter leksaker, men vi får alltid säga nej och att det inte finns några. Vi har inte ens några hela pennor och ritpapperna börjar ta slut. Visst, barn är barn och de hittar på andra saker, men det känns inte bra, säger Nathalie Karlsson. 

På Arnö Långsätterskolan går närmare 310 elever. Förskoleklass till årskurs 6. På fritidshemmet finns fyra avdelningar. 

När SN kontaktar Anci Stierna, skolchef för Nyköping kommun grundskola F-6, meddelar hon att Arnö Långsätterskolans rektor Tina Johansson och hon har talats vid under dagen.

  – Rektorn lyfte frågan för mig idag. Det är riktigt att vi har ett köpstopp och ska man köpa något behöver man kontakta mig för vi köper bara det som är absolut nödvändigt för att bedriva undervisning eller fritidsverksamhet. 

Så de kommer få köpa in några leksaker nu?

 – Ja, vi är väldigt återhållsamma men någon rockring och några spadar det känns inte som jättestora summor, säger Anci Stierna. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolin Ericson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Olycka på Arnö – cyklist blev påkörd

Nyköping

Spännande kulturarv i Folkets parks gömmor

Nyköping

"Jag fick sommarjobb som spöke på Nyköpingshus"

Nyköping

Glädjebeskedet till båtägarna: Beslut om rivning stoppas

Fotboll

Suad Gruda om coachdebuten: "Släppte in lite för enkla"

Visa fler