100-åring väntar på plats – svarar på kritik

Förvaltningschef och nämndordförande svarar på äldreboendekritik från dotter till 100-åring, som anser kön är "förfärande lång".

Gnesta kommun 3 december 2019 06:20

Susanne Stenbergs mamma Astrid är 100 år, och klarade sig hemma med hemtjänst fram till september. Astrid fick en plats på Frustunagården i väntan på en plats på Ekhagen eller Strandhagen.

– Vi har fått veta att kön till Ekhagen och Strandhagen förfärande är lång, sa Susanne Stenberg i måndagens tidning

Ann Malmström är chef för socialförvaltningen, och vet hur lång kön är just nu.

– Till äldreboende står fem stycken i kö, till demensboende sju just i dag. Förra veckan rörde det på sig och kön minskade.

Hur länge man får köa beror på ens vårdbehov.

– Vi har ju en tremånadersregel och den klarar vi i stort sett alltid. Sedan har jag förståelse för att om man har någon i sin närhet i kö känns det jobbigt att vänta, man får ha respekt för hur folk känner och tycker.

Susanne Stenberg anser att Frustunagårdens rum är kala och känns som sjukhusrum. Hon undrar varför man inte gjorde Strandhagen större när det byggdes.

Ingrid Jerneborg Glimne (M) är ordförande i socialnämnden:

– Det hade varit oekonomiskt att bygga det större eftersom vi har Frustunagården, som faktiskt också är ett äldreboende. Där kan vi öppna platser när vi har behovstoppar. Innan vi har fyllt Frustunagården så kommer vi inte bygga något nytt. 

Att Astrid går miste om aktiviteter som erbjuds på Strandhagen kan hon inte helt hålla med om.

– Det finns aktiviteter, behöver man till exempel träning kan man få det även på Frustunagården, säger hon, och fortsätter:

– Vi håller ju den skyldighet vi har att erbjuda platser. Det är tråkigt att man inte uppfattar Frustunagården som ett bra alternativ. Samtidigt kan jag förstå, det är trevligare på Strandhagen för det är nybyggt, det skulle jag också tycka såklart, men man kan göra trevligt på sitt rum på Frustunagården också. Det är ganska stora rum där, och man kan ta med egna möbler och piffa till och göra det mer hemlikt. 

Det är svårt att förutse hur mycket platser som behövs, enligt Jerneborg Glimne.

– För ett år sen hade vi för mycket platser och kunde hyra ut platser på Frustunagården till andra kommuner. Nu är vi glada att Frustunagården finns så vi kan erbjuda platser till de som inte klarar av att bo hemma med hemtjänst, för det är ju det viktiga, att man får en omsorgsplats. Sedan kommer det alltid vara så att det är svårt att uppfylla exakt så alla får det de vill ha, det är platserna och behoven som styr.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maja Edsö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gnesta

Nya sparförslag i Gnesta: Dra ner på hemtjänsten

Sörmland

Skarp JO-kritik efter tidningens corona-granskning: "Bristande förståelse och respekt"

Gnesta

Sparförslag efter nya underskott: Lägg ner Träffpunkten

Insändare

Insändare: "Centerpartiet i Gnesta sitter på dubbla stolar"

Insändare

Insändare: Frågor till Gnestastyret – besvaras med tystnad

Visa fler