Billigare att hyra sin bostad i Oxelösund

Nästan 500 kronor i månaden för en liten trea. Så stor är snittskillnaden i hyra mellan Kustbostäder och Nyköpingshem.

Nyköpings kommun 8 november 2019 18:15

I flera artiklar har tidningen jämfört avgifter som är kopplat till boende mellan Oxelösund och Nyköping. Här har Oxelösund den femte lägsta kostnaden i Sverige medan Nyköping hamnar på plats 185. En jämförelse av kvadratmeterhyran för en bostad som hyrs ut av de två kommunala bostadsbolagen visar också på en markant skillnad.

Kustbostäder i Oxelösund hade 2018 en snitthyra på 1 007 kronor per kvadratmeter/år. Motsvarande kvadratmeterhyra hos Nyköpingshem var 1 093 kronor. Om vi fortsätter exemplet med Nils Holgerssonrapportens fiktiva lägenheten på 67 kvadrat från de tidigare artiklarna, skulle den alltså ha en månadshyra på 5 622,50 kronor i Oxelösund och 6 102, 50 i Nyköping.

Per Koman Alm är vd på Kustbostäder och Oxelö energi. Han pekar på att den tidigare utflyttningen från Oxelösund fortfarande visar spår i hyresnivåerna.

– Det finns flera skäl, men en orsak till våra lägre hyror att vi under en period på 80- och 90-talen hade tomma lägenheter och även rev fastigheter. Under den perioden höjdes inte hyrorna i samma omfattning som i exempelvis Nyköping och vi har inte riktigt kommit ifatt, säger han.

– En annan orsak är att vi har lägre kostnader för uppvärmning och elnät vilket gör att vi kan hålla en lägre hyresnivå trots bra nivå på underhållet.  En tredje orsak när vi jämför snitthyror med Nyköping är att vi har något äldre fastigheter med ett så kallat värdeår 1968, alltså snittåldern på vårt fastighetsbestånd. Jag uppfattar det som att Nyköpingshem har fler nyare fastigheter än vad vi har, vilket höjer snitthyran, säger Koman Alm.

Johan Eriksson är vd på Nyköpingshem. Han pekar på att de under åren använt hyresintäkter för att underhålla sina hus.

– Vi har varit bra på det och har en unikt hög kvalitet. De som inte gjort det och låtit hyresintäkterna gå åt annat kan få problem. Exempelvis fanns det kommuner och kommunala bolag som höll på att gå i konkurs för att de inte skött fastigheterna och att mycket av underhållsbehovet för miljonprogramshusen kom samtidigt, säger han.

Per Koman Alm menar att lägre hyror inte betalats av ett eftersläpande underhåll.

– Vi satsar mycket på underhåll av våra fastigheter och har inte lägre underhållsnivå än andra bolag inom allmännyttan. Vår ägare har också under flera år accepterat att vi haft en lägre avkastning från verksamheten och att vi istället prioriterat underhållet av fastigheterna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa
Billiga Oxelösund
Oxelösunds kommun

Drönare med värmekamera jobbar över Oxelösund

Oxelösunds kommun

Här är skatten högst i östra Sörmland

Oxelösunds kommun

Billigast i Oxelösund – dyrast i Gnesta

Läs mer!
Nyköping

Kalle försöker skydda sina djur mot vargen

Nyköping

Kamp mot klockan för att undvika översvämning i skola

Nyköping

Vattenläcka vid Tessinskolan – tunnel svämmades över

Fotboll

Nya tränare klara för Stigtomta

Oxelösund

Säl roade Tindra och Ebba vid Femöre

Visa fler