Oförtjänt kritik mot vår satsning på Tystberga

Tystberga 4 augusti 2020 05:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste dagarna har medborgare i Nyköpings kommun kunnat läsa insändare i SN, både från personer som är engagerade i utvecklingen av sitt samhälle och från delar av den politiska oppositionen, att vi i majoriteten (C, S, MP) tänker oss en ombyggnationslösning i Tystberga och att över 1 000 personer skrivit under protestlistor som uttrycker oro för att det inte ska finnas tillräckligt med plats om/när ALLA barn i framtiden väljer att gå i förskola/skola på hemmaplan.

I dessa ALLA, ingår t ex de barn som idag är nöjda med sin plats på Blomenbergska skolan – en välskött fristående förskola/skola. Platsbehovet i vårt förslag tillgodoser med råge den volym av barn och elever som kan antas välja Tystberga förskola och skola i framtiden. Först måste vi upp till den volym som förskolan och skolan är avsedd för och dit är det en bra bit i dagsläget.

Vi har en jobbig period bakom oss för Tystberga skola, med tydlig och omfattande kritik från skolinpsektionen. Nu har vi vänt den trenden, genom tydliga prioriteringar, starka rekryteringar och en välgörande process i samverkan med Skolverket. Det är samma politiska majoritet bakom den satsningen. Vi prioriterar Tystberga och visar genom denna vändning att orten är viktig, att skolan är viktig för orten och att den tillhör framtiden. Kan det bli tydligare? Just detta nämns också i några textrader i en artikel, men med tydligt gemena bokstäver.

Att vi föreslår en integrering av förskolan i skolans lokaler, bygger främst på kloka argument från personalen, som framhåller positiva möjligheter till samverkan mellan verksamheterna när de är belägna på samma plats. Skolan använder idag utrymmen enbart till "förvaring", som nu istället kan bli viktig verksamhet. Om vi därtill lägger fakta som att förändringarna kan starta omedelbart och bli helt klara inom endast två år. Att beräknad yta per barn på förskolan är 15 kvm, mot övriga kommunens snitt om 10 kvm/barn. Att Tystberga kan få en riktigt bra och av många önskad lösning för BÅDE förskola och skola, för en tredjedel av investerings- och driftskostnaden för ett nybygge. Hur kan någon vara emot detta?

Då är det snarare ett svek mot både Tystberga och resten av Nyköpings kommun att välja en både sämre och dyrare lösning. Förutsättningar förändras och förädlas över tid, då måste också politiken vara flexibel, tillsammans med alla er som kämpar för ert lokala samhälle. Vi är MED er, inte MOT.

Anders Eriksson (C), ordförande barn- och ungdomsnämnden
Marco Venegas (Mp), kommunalråd
Martina Hallström (C), kommunalråd
Urban Granström (S), kommunalråd

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Beskedet: Platser kvar till högskoleprovet

Eskilstuna

MDH:s kritik mot högskoleprovet: "Skulle ha sagt nej"

Sörmland

Slöjdlärarna om kritiken: "Därför är slöjd viktigt"

Gnesta

Röda korset samlar in pengar till världens barn

Eskilstuna

Kökaos till högskoleprovet – över 40 000 väntar

Visa fler