Sprickan i Oxelösund gick inte att laga

Det är väldigt trist att Alliansen går isär i Oxelösund.

Ledare 9 november 2021 18:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ideologiska grundvalar krockar med maktanspråk. När förhållningssättet till Sverigedemokraterna blev kärnfrågan sprack Alliansen i Oxelösund. Trots att de fyra partierna länge har kommit väl överens, blev SD-frågan alltför explosiv. 

”Vi vill inte stödja ett maktskifte i Oxelösund på en SD-grund”, säger Bo Höglander (C) till SN. Därför sker det som sker.

 

Allianssamarbetet har varit bra för samtliga fyra partier. Det har gett en starkare oppositionsröst än vad de enskilda partierna har haft kraft till. Detta i en kommun där Socialdemokraterna alltid har styrt – om än med Vänsterpartiets stöd numera.

I våras kom en antydande replikväxling i SN mellan oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) och gruppledaren Bo Höglander (C). Båda prisade det gemensamma inom en politisk familj, men de var inte ense. 

”'Bråket' på riksplanet avskräcker inte mig från att se till alla och envar. Jag är en anhängare av demokrati och pratar med alla. Varken V eller SD är ytterlighetspartier lokalt i Oxelösund, om ni frågar mig”, skrev Bergentoft.

”Alliansen drivs bäst med fyra hjul – då håller vi oss på vägen och undviker dikeskörning åt höger eller vänster”, svarade Höglander.

 

Tidigare i höstas luftade Bergentoft återigen sin syn på att ta över makten i kommunen med SD-stöd. Då ställde sig Centerpartiet på bromsen och talade om att ”pausa samarbetet”. Om en relation ska fungera behöver man vara överens om tagen.

Partierna har därefter försökt att läka såren, men den konflikt som dominerar rikspolitiken påverkar nu också Oxelösund. I sakfrågorna är avstånden små, men ideologiskt och värderingsmässigt finns det hinder som inte kan hanteras Allians-gemensamt. SD är ett uttalat antiliberalt parti.  

Den som är grön liberal har att gå sin egen väg och välja sina fotfästen. Om än med sorgsen min.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kommunalrådet i Trosa får 25 000 kronor mer i arvode än kommunalrådet i Gnesta

Från 60 775 till 85 800 kronor: Så här mycket tjänar de som styr i Östra Sörmland

Det här får kommunernas och regionens anställda i julklapp: ✓Presentkort ✓Upp till cheferna ✓Julbord

Husbilsparkeringen blir till parkmiljö – Oxelösund satsar miljoner på utemiljön

Insändare: Vad är marknadsmässig hyra för Läget?

Visa fler