Ditt ansvar att säkra badplatsen i sommar

Felparkerade bilar vid Oxelösunds badplatser kan leda till livshotande konsekvenser.

Sörmland 19 juli 2021 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det varnar Oxelösunds kommun nu till allmänheten. Stränderna är populära i hettan, vilket följs av ett ökat antal besökare. Felparkerade bilar som står vid vägkanten eller på något annat sätt som blockerar framkomligheten på vägen är ett stort problem under sommarens varma dagar (SN, 15/7). När de angivna parkeringsplatserna är fulla väljer många att parkera på ställen där trafiken riskerar att bli lidande. 

 

Den som tar bilen till badet tänker kanske att det inte spelar någon roll att just hen står lite på sniskan längs vägen. Det är dock precis det beteendet som leder till att ambulans och blåljuspersonal eventuellt inte kan komma fram till stranden i händelse av exempelvis en drunkningsolycka. Hittills har 49 personer dött i drunkningsolyckor i Sverige i år (SLS). Det är en skrämmande siffra som troligtvis kommer att öka under sommaren, särskilt om det blir svårare för ambulanspersonalen att ta sig fram i tid. Låt oss aldrig glömma att varje sekund räknas.

 

En säker badplats är A och O under sommarens lata dagar. Bara för att du är på semester betyder det inte att du kan släppa på garden eller för den delen strandhyfset. Visa respekt, håll avstånd, parkera och bada säkert. Om möjligt, lämna bilen hemma till förmån för cykeln. Tillsammans kan våra insatser rädda liv. Det gäller både i Oxelösund och hela Sörmland.


Ämnen du kan följa