Okunnigheten stor om elbilar och laddning

Oxelösund 12 oktober 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag märker återkommande hur stor okunnigheten är om elbilar och möjligheter till laddning. Man tror till exempel att bilen bara kan laddas hemma och att infrastruktur för laddning saknas. En bildad person sa nyligen till mig: ”Jag kan inte ha elbil eftersom jag bor i lägenhet”. Men det är helt fel. 

Bostadsrättsföreningar och hyresbolag sätter nu successivt upp laddare vid sina bostadsområden. Förutom det kan elbilen laddas med snabbladdning vid varje större bensinmack och det tar 30-45 minuter för en ren elbil. Under tiden går man in och köper en kaffe. Titta er omkring, Bee, Vattenfall, Eon med flera sätter upp snabbladdare med en väldig fart och bensinbolagen är i startgroparna. Man betalar oftast via en app och ja, det är struligt med flera olika appar, men inte värre än att betala parkering med en app. Är den installerad så är det klart sedan. Det går med andra ord att lära sig! 

Förutom snabbladdare finns det på många ställen kommunala och företags laddstolpar som är fria och öppna för egen sladd. Dessa går långsammare kan vara gratis, exempelvis vid köpcentrum eller flygplats. Tesla har egna laddare men Tesla kan även ladda på alla andra laddare, de har inte en egen kontakt, Teslas stationer har bara förenklat betalsystem. Nyheten är att Tesla inom kort kommer att öppna sina laddstationer för alla elbilar. 

Det finns en stor tröghet i nyheter, media har ofta beskrivit hinder, kostnader och problem med elbilar vilket lätt fastnar som enda fakta. Men elbilen är suverän, enkel, bekväm och säker att använda redan idag. Ekonomiskt bär den snart sin kostnad. Och det känns fantastiskt skönt att rulla fram utan onödiga ekologiska fotavtryck, en upplevelse som jag unnar fler och som kommer att gälla alla framåt 2030 då fossilbilarna faktiskt ska fasas ut. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Diabetesvården utvecklas: "Vi har kommit långt"

Gratisladdning för elbilar kan försvinna

Sörmland

Forskaren om Black friday: "Tänk till innan du handlar"

Nyköping

Kommunerna räknar med lägre coronakostnader

Ledare

Ledare: Se till att gödsla mer för klimatet