KD: Så börjar vi beta av vårdskulden

Sörmland 20 juli 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Operationer skjuts upp. Hälsokontroller får dröja. Besvär som inte är akuta får vänta. Under coronapandemin har det varit nödvändigt att skjuta upp vård och det kommer ta lång tid att beta av den s.k. vårdskulden. Såväl patienter som personal drabbas av den allt större vårdskulden.

Vi behöver tillföra resurser till vården men det räcker inte. Uppdelningen i 21 sjukvårdsregioner försvårar när vi ska hantera den uppskjutna vården.  Därför föreslår vi att det tillfälligt inrättas en nationell vårdförmedling som ger de patienter som har väntat olagligt länge, mer än den lagstadgade 90 dagar på operation eller specialistvård, möjlighet att söka vård i de regioner där det finns ledig kapacitet. Då blir det möjligt att frigöra de resurser som finns i sjukvården, för tro det eller ej – det finns ledig kapacitet, det gäller att veta var den finns.

Den vård som ges inom ramen för den nationella vårdförmedlingen ska betalas av hemregionerna. För att finansiera förslaget satsar vi en miljard kronor under 2021 samt två miljarder kronor under 2022. Tanken är också att skapa en drivkraft för regionerna att beta av vårdskulden. 

Långa vårdköer är ingen naturlag. Med en nationell vårdförmedling blir det lättare att se till att människor får den hjälp de behöver i tid. Ingen ska behöva vänta olagligt länge på vård. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Barnläkarens varning: "Har aldrig upplevt värre RS-epidemi – skydda era minsta"

Vårdköer i fokus i fullmäktigedebatt: "Vi kan inte bara skylla på corona"

Majoriteten vill satsa 200 miljoner på att få bort coronaköerna

Bättre ekonomi än väntat för Region Sörmland – men framtiden är oviss

Hösten hopar sig med vabb och sjukdagar – så motar och botar du snuvan: "Ät och sov ordentligt"

Visa fler