Ny lön 2021 för vårdpersonal – en skamfläck

Nyköping 8 april 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna vecka meddelade jag mina medarbetare ny lön 2021 baserat på prestation under året 2020. Utrymmet överlag vi hade att fördela var 2 procent för samtliga yrkesgrupper. Alla har slitit, vänt sig ut och in för att klara trycket i vården under det gångna året när pandemin slog till i världen. En undersköterska inom regionerna har en medianlön på 26500 kronor enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ger ett utrymme per person att fördela á 530 kronor. 

Alltså 530 kronors i ökning… det känns som om jag lika gärna kunde ha gett mina medarbetare en örfil som tack för att de tagit hand om svårt sjuka patienter i behov av vård under det här året av prövningar och få möjligheter till återhämtning. När jag också läser om ”kraftigt överskott i bokslutet för 2020” för regionen så sjunker axlarna ytterligare. Resultatet går att läsa att det uppgår till hela 878 miljoner kronor. Dessa pengar ger goda förutsättningar att ta hand om den framflyttade vården uttalar sig ledande politiker. Tack och adjö! 

Det kommer inte finnas några medarbetare kvar att ta hand om den vård som nu får anstå – för 530 kronor är ingen visad uppskattning för att man själv utsatt sig för stor risk för smitta, slitit, jobbat övertid, tagit extrapass, försakat nära och kära… Hur ser löneökningarna ut för de hösta cheferna inom regionen ut och politikerna kan man undra? Nu hoppas jag att Vård för pengarna kliver fram och står på vårdgolvets sida – gör om och gör rätt! 
 

SM

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Fånge lekte Spindelmannen i rastgården – varnas för rymningsförsök

Insändare

Insändare: Beslutet om nytt matavtal måste rivas upp

Nyköping

Kommunen skrotade larm – Kristina, 71, fick en ringklocka: "Sover med öppen dörr"

Nyköping

Noah har haft feber i 11 månader: "Sover 15 timmar varje dygn"

Sörmland

Störst smittspridning bland ungdomar – totala antalet fall ligger still

Visa fler